ZAŠTITA STANDARDA GRAĐANA

Opatijski gradonačelnik traži ukidanje gradskog prireza

17.02.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u srijedu je najavio da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti ukidanje gradskog prireza porezu na dohodak od 7,5 posto, s ciljem zaštite standarda građana Opatije.

"Na prvoj idućoj sjednici Gradskoga vijeća predložit ću potpuno ukidanje gradskog prireza od 7,5 posto, kako bi se konkretno zaštitio standard građana. Bit će to najsveobuhvatnija mjera kojom se izravno zahvaćaju svi zaposleni građani koji će to osjetiti na svojim osobnim dohodcima", rekao je Dujmić.

Ukidanje prireza je, ocijenio je, bez obzira na budući nedostatak izvornih proračunskih sredstava od 3,7 milijuna kuna na godinu, nužan kako bi se zaštitio socijalni i ekonomski status opatijskih obitelji.

Kako je obrazložio gradonačelnik, za takvu odluku postoje preduvjeti u gradskom proračunu, zahvaljujući dobrom strateškom planiranju proračuna i raspolaganja gradskim financijama.

Grad Opatija u 2020., bez proračunskih korisnika, ostvario višak prihoda od 23,8 milijuna kuna, od kojih je veći dio namjenski, za investicije, i nije utrošen, pa je prenesen u ovu godinu. Riječ je uglavnom o velikim projektima, koji su u znatnom dijelu financirani iz europskih fondova. Kada se od viška odbiju ta namjenska sredstava, u proračunu ostaje 9 milijuna kuna viška prihoda, istaknuo je Dujmić.