GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA

Opasno za stanovanje 596 zgrada na poplavljenom području

18.06.2014 u 17:42

Bionic
Reading

Građevinska je inspekcija od početka nadzora mehaničke stabilnosti i otpornosti poplavljenih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije, u razdoblju od 29. svibnja do 17. lipnja, označila opasnima 596 zgrada, od čega najviše u Gunji - 286 zgrada, no ti podaci još nisu konačni.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izvijestili su da podaci još nisu konačni budući da je nadzor potrebno provesti u dijelu Gunje koji je tek sada postao dostupan Građevinskoj inspekciji. Nadzor će biti potreban i u drugim naseljima, na manjem broju pojedinačnih zgrada, jer su dosad bile zaključane pa nije bilo moguće obaviti nadzor unutarnjih konstruktivnih elemenata.

U Račinovcima su 174 zgrade označene opasnima, u Strošincima njih devet, u Posavskim Podgajcima označena je jedna zgrada, u Rajevom Selu označeno je 125 zgrada, u Đurićima jedna, a u Gunji 286.

Iz Ministarstva graditeljstva ističu da se sve zgrade, koje su označene opasnima, neće morati ukloniti. Neke od njih, ovisno o stanju konstruktivnih elemenata, moći će se obnoviti, a uklanjat će se samo one na kojima nije moguće otkloniti opasna oštećenja. U priopćenju se napominje kako je Građevinska inspekcija obavljala hitne nadzore stanja konstrukcije zgrada kako bi se na vrijeme upozorilo potencijalne korisnike na opasnost i time smanjila mogućnost dodatnih žrtava.

Točan broj zgrada koje će se uklanjati znat će se nakon što stručni timovi ovlaštenih inženjera građevinarstva provedu procjenu građevinske štete. Na temelju procjene građevinske štete utvrđuje se je li moguća obnova neke zgrade ili se ona mora uklanjati, a ako se zgrada obnavlja, utvrđuje se koje je radove na njoj potrebno izvesti te procjenjuje trošak tih radova.

To znači da u konačnici broj zgrada koje će se morati ukloniti može biti bitno različit od broja zgrada koje su označene opasnima.

U priopćenju se navodi kako je posao procjene građevinske štete dovršen u Strošincima gdje je 40 volontera utvrđivalo činjenično stanje, a ti se podaci sada obrađuju i unose u bazu podatka.