TKO KOGA PRATI?

Opara i Kerum u finišu: Istog dana progovorili o problemima invalida

29.05.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Naganjanje Andre Krstulovića Opare i Željka Keruma nastavlja se i u posljednjem tjednu predizborne kampanje: Čim je doznao da je Opara sazvao konferenciju za novinare na temu 'Jednake mogućnosti osoba s invaliditetom', Kerum se sjurio u Udrugu spinalno ozlijeđenih i obećao učiniti sve što treba za invalide

HDZ-ovu kandidatu podršku su pružili predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije Ante Raos i ugledni splitski fotograf Valentino Bilić Prcić, inače kandidat na stranačkoj listi te Krstulovićev prijatelj iz školskih dana.

'Nakon osam godina letargije i depresije Andro je osoba koja može pokrenuti Split. Najdublje sam uvjeren da je najsenzibiliziraniji za naše probleme - na koncu, sve je to iskusio na svojim leđima', kazao je Bilić Prcić prisjetivši se zajedničke rane mladosti.

'Želim biti Ante Raos, a ne osoba s invaliditetom. Imam svoj OIB i svoju osobnu iskaznicu te želim da me se poštuje kao osobu - moj invaliditet nije problem zajednice, nego je problem to što zajednica nije prilagođena', kazao je između ostalog Raos.

Krstulović Opara već je najavio da će u svakoj godini mandata riješiti po najmanje osamdeset barijera koje priječe kretanje po gradu ili prilaz zgradama raznih institucija. Otkrio je i da namjerava uvesti povjerenika za osobe s invaliditetom.

'Dvadesetak tisuća ljudi u gradu ima veliku prepreku, a preostalih 140 tisuća prepreku u glavi. Grad je zapostavio svoje građane i moramo ukinuti blokadu ljudima kojima smo svojom nepažnjom zagorčali život i ugrozili osnovna prava na kretanje i na jednakost', kazao je Krstulović Opara.

Gotovo u isto vrijeme Željko Kerum je u Udruzi spinalno ozlijeđenih Splitsko-dalmatinske županije, na njihov poziv, od predsjednika Nenada Gaćine slušao o problemima i u bilježnicu pisao što treba riješiti. Rekao je da dobro pamti, ali bolje je da zapisuje.

'Ako budem u prilici, učinit ću to. Probleme sam rješavao i rješavat ću ih, a narod neka procijeni tko može', govorio je Kerum. Njegovi suradnici pohvalili su se da je u prethodnom mandatu uredio plaže za invalide, udrugama osigurao prostore i druge sitne radosti. 'Sve što imamo učinjeno je u vrijeme dok je Žele bio gradonačelnik', ubacio se Gaćina.

Sada su se mahom žalili na prometne prepreke te nepristupačnost zgrada poput bolnice, kazališta i javnih ustanova. 'Ovo su mali zahtjevi i zahvati, ne koštaju puno i sve se može riješiti u prvoj godini mandata. Za rampu u bolnici treba nazvati ministra Kujundžića, on je normalan čovjek i dat će nalog ravnatelju bolnice Juriću. Ali mogao je Jurić riješiti to i bez njega', objasnio je Kerum.