NOVAC nije problem

Omikron poharao škole: Je li neizbježan prelazak na online nastavu? Evo što je obuzdalo zarazu u njemačkim i američkim učionicama

11.01.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Dok Hrvatska punim jedrima brodi prema najvećem valu covida-19, pojedini stručnjaci upozoravaju na to da se u cilju zaštite zdravlja i života stanovništva moglo učiniti više, primjerice prebaciti škole na online nastavu. Sve više gradova i regija u Sjevernoj Americi i Europi opet prelazi na model škole na daljinu, a zbog velikog broja pozitivnih učenika i djelatnika to su bile prisiljene učiniti i pojedine hrvatske obrazovne ustanove

Stuart Guest, ravnatelj osnovne škole u britanskom Birminghamu, nabavio je preko Amazona pročišćivače zraka za svaku učionicu. Britanska vlada preporučila je dva modela, Dysonov (3800 kuna) i Camfilov (10.500 kuna), no ravnatelj se odlučio za jeftiniji model od oko 1800 kuna po uređaju.

'Nabavio sam najbolje pročišćivače za novac kojim sam raspolagao. Nadam se da će dobro raditi, nisam stručnjak, a nikakve upute nismo dobili od ministarstva obrazovanja. Sve sam trebao napraviti sam, a to ne bi trebalo tako biti u vrijeme nacionalne krize', kazao je Guest za CNN. Njegovu školu pohađa 460 učenika u dobi od tri do 11 godina.

Milijuni učenika u Britaniji vratili su se u školske klupe u ponedjeljak, dok njihova zemlja bilježi rekordne brojke novozaraženih i hospitaliziranih covid pacijenata. Prije godinu dana, uz varijantu alfa, na snazi je bio lockdown, no premijer Boris Johnson odlučio je 'nadvladati' omikron uz smanjena ograničenja i otvorene škole.

Glavni učiteljski sindikat poručuje da vlada nije učinila dovoljno i traži financijsku podršku u nabavi pročišćivača zraka i covid testova, kao i naknadu troškova učitelja na zamjeni.

Britansko ministarstvo obrazovanja odredilo je obavezno dvotjedno testiranje učenika u srednjim školama (odnosi se na starije od 11 godina) te najavilo da će nabaviti 7000 pročišćivača zraka, dakle po jedan uređaj za svaku treću školu. Zbog manjka učitelja preporučeno je spajanje razreda, a umirovljeni nastavnici potiču se na povratak u učionice.

  • +3
Drugo polugodište u većini škola počelo u učionicama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Žalosno nedostatno', kazao je Guest. 'Kažu da im je obrazovanje na prvom mjestu, ali je očito da to apsolutno nije tako.'

Omikron ugrožava nastavu diljem svijeta. Taj soj koronavirusa već je rezultirao rekordnim brojevima zaražene djece u Velikoj Britaniji, dijelovima Europe i SAD-a, a učenici cvokoću od hladnoće uz otvorene prozore uslijed prozračivanja učionica. U SAD-u je više djece u bolnicama nego ikada ranije. Administracija predsjednika Joea Bidena poručuje da su škole 'više nego dobro opremljene' u borbi protiv omikrona, no sindikati su već prisilili javne škole u Chicagu da zatvore vrata zbog opasnih uvjeta u učionicama.

Iako su dosadašnja istraživanja u Britaniji, Australiji, SAD-u i Italiji pokazala da su razine zaraze koronavirusom u školama - pod uvjetom da učenici nose maske - obično manje ili slične onima u ostaloj populaciji, stručnjaci su oprezni jer omikron može potaknuti eksploziju korone u školama.

Djeca obično razvijaju blaže simptome od odraslih, no svejedno mogu ozbiljno oboljeti i umrijeti od covida-19. Jedno od sedmero djece i mladih može imati simptome i 15 tjedana nakon oboljenja, pokazalo je istraživanje centralne londonske bolnice UCL. Nacionalna statistika (ONS) u Britaniji pokazuje da trenutno 117.000 djece živi s dugim covidom.

Također, preliminarna istraživanja sugeriraju da omikron uzrokuje probleme s gornjim dišnim putovima, što može biti opasno za mlađu djecu te dovesti do sindroma krupa i bronhiolitisa.

'Narativ da je ovo blagi virus nije točan', kazao je dr. Peter Hotez iz Texas Children's Hospitala, najveće pedijatrijske bolnice u SAD-u. 'Napravili smo loš, užasan posao s cijepljenjem djece širom zemlje... Iako se govore dobre stvari o omikronu, kad zbrojite sve faktore - suočavamo se s veoma ozbiljnom situacijom, osobito za djecu', ističe.

  • +5
Cijepljenje djece Izvor: EPA / Autor: HOMEM DE GOUVEIA

U SAD-u je potpuno cijepljeno 17 posto djece u dobi od pet do 11 godina, a većina djece u tamošnjim bolnicama nije cijepljena, rekla je Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

Javnozdravstveni stručnjaci utvrdili su mjere zaštite od korone u učionicama: cijepljenje, maske, regularno testiranje, praćenje kontakata, sistem 'mjehurića', izolacija i poboljšana ventilacija. Europski direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Hans Kluge, poručio je još početkom prosinca da bi maske i ventilacija, u kombinaciji s testiranjem, trebale biti standard u svim osnovnim školama.

U Francuskoj, unatoč maskama i ostalim obaveznim mjerama u školama, strahuju od posljedica omikrona na dječju populaciju. Analiza protokola u francuskim školama pokazala je da je viralna cirkulacija virusa među učenicima proljetos bila puno viša nego u općoj populaciji, što podrazumijeva i veći rizik od zaraze za članove njihovih kućanstava.

Pariška epidemiologinja Vittoria Colizza iz javnozdravstvenog istraživačkog centra Inserm, jedna od autorica istraživanja, predviđa pogoršanje situacije u školama u idućih nekoliko mjeseci te s drugim stručnjacima zagovara redovito testiranje u učionicama i cijepljenje djece.

Njemačka vlada uložila je 500 milijuna eura u ventilacijske sustave u javnim zgradama - unapređenje klimatskih jedinica i pročišćivače zraka - uključujući škole. Bilo je to još u listopadu 2020., a tadašnja kancelarka Angela Merkel ocijenila je taj potez kao 'jedan od najjeftinijih i najučinkovitijih načina' za obuzdavanje koronavirusa.

  • +2
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

U SAD-u, nakon detaljnih istraživanja, New York City distribuirao je po dva pročišćivača za svaku učionicu, što je pridonijelo izrazito niskom postotku pozitivnih među testiranim učenicima (1 posto) u prosincu, u odnosu na gradsku razinu od tri posto - što se u međuvremenu, s omikronom, popelo na čak 31 posto, piše CNN.

No u Engleskoj, unatoč preporukama znanstvenika da se unaprijede ventilacijski sustavi u školama, vlada poručuje da za to nema novca. Liberalni demokrati izračunali su da bi sve učionice mogle dobiti zračne filtre za 140 milijuna funti, što je otprilike polovica troška nove kraljevske jahte.