AKO KREĆETE NA PUT

Zbog bure zatvoren Sveti Rok, zbog iskakanja u prekidu željeznički promet

11.03.2017 u 09:07

  • +15

Iskakanje teretnog vlaka kod Zvečaja

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Bionic
Reading

I danas će još u većini Hrvatske biti vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana, a ponegdje će jake bure i sjevernog vjetra u južnim krajevima biti još i u nedjelju. Oborine će biti rijetke i u malim količinama, uglavnom danas ujutro i tijekom nedjelje, a u sljedećem tjednu velika je vjerojatnost dugotrajnijeg stabilnijeg i sunčanijeg te ponovno sve toplijeg vremena, ali u kopnenom području uz mjestimične jutarnje minuse

Zbog olujnog vjetra, za sav promet su zatvorene DC54 Maslenica - Zaton Obrovački te A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina - DC50 i DC27, dok ostale skupine vozila prometuju obilazno preko Gračaca i Knina te dalje preko Kistanja i Benkovca prema Zadru ili od Knina prema Splitu - DC1 i DC59, i obrnuto), javlja HAK i upućuje da najnovije informacije pratite na internetskim stranicama HAK-a. 

Kod Zvečaja iz tračnica iskočio teretni vlak, nema ozlijeđenih

Teretni vlak iskočio je noćas s tračnica u mjestu Zvečaj, a pruga je na tom mjestu oštećena javlja Radio Mrežnica, dodajući da se iskakanje dogodilo oko 1,20 sati, ozlijeđenih osoba nema. Željeznički promet je u prekidu pa stoga vlakovi ne voze od juga prema sjeveru Hrvatske i obrnuto.

Na stranicama HŽ-a objavljeno je kako je 'zbog poteškoća u željezničkom prometu' privremeno zatvorena pruga na relaciji Generalski Stol - Duga Resa - Generalski Stol, a putnike će na toj relaciji umjesto vlaka prevoziti autobusi.

Splitski vatrogasci na orkanskoj buri gasili pet požara

Oko 55 hektara makije, trave, niskog raslinja i borove šume izgorjelo je u pet požara koji su tijekom petka zabilježeni na širem splitskom području, a gašenje je otežavala orkanska bura, doznaje se u subotu u Vatrogasnom centru Splitsko-dalmatinske županije.

Na Sirobuji kod City centra Split u 2 sata nakon ponoći izbio je požar u kojem je izgorjelo devet hektara makije i niskog raslinja, a požar je ugašen oko 4 sata. Uz vatrogasce iz Splita u gašenju je sudjelovalo 17 vatrogasaca sa šest vozila iz Žrnovnice i Podstrane.

Gorjelo je i u radnoj zoni Kukuzovac kod Sinja gdje je od 17 do 22 sata opožareno 15 hektara trave i niskog raslinja, dok je u Sutini nedaleko Muća gorjela borova šuma, brnistra i trava. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz Dugopolja, Solina, Vranjica, Klisa i Kaštela. Vatra je zahvatila površinu od 30 hektara, a zbog jakih udara vjetra kanader nije mogao uzletjeti i pomoći vatrogasnim snagama. Požar je lokaliziran nešto poslije 17 sati i još se nadzire.

Osim tih većih požara zabilježena su i dva manja. Jedan na Bilankuši u Solinu gdje je osam vatrogasaca uspjelo ugasiti požar trave i makije, te u Marini kod Trogira.

Proljeće se pokazuje sve jače!

U istočnoj Hrvatskoj bit će promjenljive naoblake, ali uz samo malu vjerojatnost kratkotrajne slabe kiše, te još manju za poneki pljusak. No, bit će i dalje vjetrovito, uz umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5°C, a najviša dnevna većinom između 9 i 11°C. Slična, pa i malo viša bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro biti vedro ili malo oblačno, a sredinom dana oblaka će ponovno biti dosta, uz vrlo malo vjerojatnost gdjekoje kišne kapi.

Prema večeri će se ponovno pokazivati više nebeskog plavetnila. Puhat će umjeren i jak, u gorju i vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U gorju barem djelomice sunčano, ali ujutro će uz više oblaka malo kiše, u višim predjelima i snijega, biti uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a povremena umjerena naoblaka moguća je u podvelebitskom dijelu, gdje će bura i sjeverni vjetar ujutro još imati i orkanske udare. Poslijepodne će slabjeti.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i dalje vrlo vjetrovito uz jaku, često na udare i olujnu, ponegdje i orkansku buru i sjeverni vjetar, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Prevladavat će sunčano, uz jutarnju temperaturu zraka od 7 do 10°C, u unutrašnjosti Dalmacije oko 4, te najvišu poslijepodnevnu između 12 i 15°C. I na jugu Hrvatske bit će podjednako toplo i pretežno sunčano, ali i vrlo vjetrovito, uz more ponegdje i jače valovito.

Na Jadranu će vrlo jakog vjetra još u nedjelju ujutro biti uglavnom na južnom dijelu, dok će drugdje većinom znatno oslabjeti. Razdoblje sunčanog vremena nastavit će se i u nedjelju te početkom tjedna. Noći i jutra bit će svježa, ali kao i dnevna temperatura, bit će većinom oko prosjeka za ovo doba godine.

U unutrašnjosti će se vjetar također u nedjelju smiriti. Naoblaka će idućih dana biti vrlo promjenljiva, a bit će i duljih sunčanih razdoblja, osobito početkom idućeg tjedna. Uz prolazno više oblaka u nedjelju može mjestimice pasti i malo kiše. Mraza će biti već ponegdje u nedjelju, posebice u gorju, a početkom tjedna i drugdje.