BIVŠI PREMIJER U NEKRETNINAMA

Olmert saslušan zbog primanja mita

25.05.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert dao je u utorak iskaz u policijskoj postaji pod sumnjom da je umiješan u golemi skandal s trgovinom nekretninama, objavio je izraelski javni radio

Olmert je u utorak rano ujutro stigao u policijsku postaju u Lodu, pokraj Tel Aviva, gdje će dugo odgovarati na pitanja istražitelja o svojoj ulozi u složenoj aferi s nekretninama pod nazivom Holyland koja je izbila prije šest tjedana.

Ovo je prvi put da bivšeg premijera ispituju u prostorijama policije, a ne u njegovoj službenoj rezidenciji ili u nekom elitnom hotelu, kao prije kada je odgovarao na pitanja u okviru drugih istraga.

Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld nije ni potvrdio ni zanijekao ove informacije.

Kako pišu glasila, Ehuda Olmerta se sumnjiči da je primio mito od 3,5 milijuna šekela (700.000 eura) kako bi odobrio gradnju Holylanda, golemog građevinskog kompleksa u Jeruzalemu u vrijeme kada je bio gradonačelnik toga grada (1993 - 2003).

Olmert je navodno ubrzao proceduru i omogućio poništenje većeg broja urbanističkih propisa radi gradnje više stotina stanova, što znatno premašuje propisane norme.

Bivši premijer odlučno niječe sve optužbe, opravdavajući se da je odobrio tek početni, puno skromniji projekt, i tako neizravno prebacuje odgovornost na svog nasljednika i bivšeg zamjenika gradonačelnika Urija Lupolianskog koji je odobrio veliko proširenje.

Olmertu se usto sudi za još tri kaznena djela počinjena u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jeruzalema i ministar industrije i gospodarstva (2003 - 2006).

Na te optužbe za prijevaru, zloporabu položaja, korištenje krivotvorenih dokumenata i utaju poreza Olmert uzvraća tvrdnjom da nije kriv.