NEREDI U TAJLANDU

Okupacijom parlamenta spriječili govor premijera

30.12.2008 u 08:37

Bionic
Reading

Protuvladini prosvjednici u utorak su drugi dan zaredom blokirali zgradu tajlandskog parlamenta u kojoj je novi premijer Abhisit Vejjajiva trebao održati govor o programu oživljavanja posrnule ekonomije

BANGKOK - Abhisit, koji je izabran u parlamentu prije dva tjedna, mora održati govor prije nego njegova vlada formalno može početi s radom, ali ministri su u utorak kazali da se taj govor ne mora nužno održati u parlamentu.

Navodno će premijer govor održati u ministarstvu vanjskih poslova jer, unatoč naporima, stotine policajaca nisu uspjele u utorak ujutro otvoriti ulaz u parlament i rastjerati prosvjednike.

"Vlada bi trebala održati govor o općoj politici ali prosvjednici je u tome spriječavaju. Vlada je stoga odlučila da će se govor održati u ministarstvu vanjskih poslova što parlament ocjenjuje nelegalnim", rekao je visoki dužnosnik vlade Satit Wonghnongataey.

Protivnici nove tajlandske vlade koji podržavaju bivšeg premijera Thaksina Shinawatru, svrgnutog u državnom udaru 2006. godine, traže raspisivanje novih izbora.