konzultantska tvrtka

Oikon darovao Petrinji podatke nužne za obnovu vrijedne 240 tisuća kuna

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 16:47
  • Objavljeno 03.05.2021 u 16:47
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Institut za primijenjenu ekologiju Oikon d.o.o. iz Zagreba donirao je u ponedjeljak Petrinji prostorne podatke vrijedne 240.000 kuna

Prostorni podaci su neophodni u izradi dokumentacije za objektivnu evidenciju posljedica potresa, izradu odštetnih zahtjeva, planiranje obnove, izradu projektne dokumentacije i izradu aplikacija za različita fondovska financiranja poslova obnove.

Razorni potres magnitude 6.2 po Richteru, koji je 29. prosinca pogodio Petrinju i okolicu, uzrokovao je značajna infrastrukturna oštećenja i u trenu promijenio živote tisuća ljudi. Oikon, konzultantska tvrtka i istraživački institut na području primijenjene ekologije, odmah je nakon potresa izradio i objavio analizu pomaka tla na tom području.

Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm), te izrade 3D modela cijelog gradskog područja.

Na projektu aerofotogrametrijskog snimanja Petrinje i uredskim obradama materijala sudjelovalo je osam stručnjaka, a posao je obavljen je uz potporu Stožera civilne zaštite i odobrenje nadležnih tijela gradske vlasti, Državne geodetske uprave i tijela koja reguliraju korištenje bespilotnih letjelica.

"Podaci su dostavljeni u digitalnom obliku te su pogodni za daljnje obrade. S obzirom da se radi o produktima visoke razine točnosti i razlučivosti, dostavljene podloge mogu se koristiti u svim aspektima prilikom planiranja i provedbe obnove grada, kao i kasnije praćenje i analizu promjena", rekao je Branimir Radun, voditelj Zavoda za prirodne resurse u Oikonu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!