NESVAKIDAŠNJE BILJE

[FOTO] Ogromna gužva pred Botaničkom vrtom: Na rasprodaji i kamenjarka za čije branje u prirodi možete biti kažnjeni do 30.000 kuna

02.10.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Današnja tradicionalna rasprodaja bilja koju je organizirao Botanički vrt PMF-a privukla je mnoštvo Zagrepčana, o čemu najbolje svjedoče dugački redovi duž ograde Botaničkog vrta u Runjaninovoj ulici. Botanički vrt PMF-a, naime, svake godine posljednjeg vikenda u rujnu ili prvog u listopadu rasprodaje viškove koje djelatnici Prirodoslovno matematičkog fakulteta uzgajaju u, praktički, zelenom laboratoriju u središtu Zagreba, podsjeća RTL

Red se stvorio i prije otvaranja vrata u devet sati, no ljubitelja biljaka bili su dobro raspoloženi znajući da ih čeka jedinstvena prilika za nabavu nesvakidašnjeg bilja po iznimno prihvatljivim cijenama. Na rasprodaji su bile i biljke koje se ne mogu kupiti u vrtnim centrima, poput različitih vrsta mesožderki, a najveća je atrakcija bila velebitska degenija, javlja RTL. Ova endemska biljka koja raste u pukotinama stijena i kamenjarima strogo je zaštićena vrsta, a smatra se simbolom Velebita i Hrvatske. Toliko je cijenjena u Hrvata da je zaslužila svoje mjesto na kovanici, i to onoj od 50 lipa.

  • +25
Rasprodaja u Botaničkom vrtu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Razlog tome je njena rijetkost. Pojavljuje se velebitskim planinskim točilima, a dosad je pronađena samo na tri mjesta. Dva su na južnom Velebitu - Krug i Kuka plana, a treće je nalazište na srednjem Velebitu, na obronku Soli. To su prirodna nalazišta, odakle je presađena i na neka druga mjesta poput Meteorološke postaje Zavižan.

Za branje degenije u prirodi mogli biste zaraditi pozamašnu kaznu, a one se prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama kreću i do 30.000 kuna. Jedino mjesto gdje je možete nabaviti je upravo rasprodaja zagrebačkog Botaničkog vrta. Ljubazne djelatnice objasnile su nam kako Botanički vrt PMF-a jedini u Hrvatskoj ima dozvolu, odnosno licencu, za uzgoj i prodaju ove kamenjarke, a uprihodili su je u sklopu programa ex situ zaštite hrvatskih endemičnih biljaka.