MARŠ NA PARLAMENT

Ogroman propalestinski prosvjed u Londonu, ukazali se Corbyn i šefica Sinn Feina

13.01.2024 u 20:14

Bionic
Reading

Tisuće propalestinskih prosvjednika izišle su na ulice Londona u subotu, pozivajući na trenutni prekid vatre u Gazi. Oko 1700 policajaca čuvalo je britansku prijestolnicu dok su prosvjednici napredovali prema Westminsterskoj palači

Uhićeno je šest osoba, od kojih se tri sumnjiče za iskazivanje podrške zabranjenoj organizaciji, što se smatra kaznenim djelom prema Zakonu o terorizmu, a dvije zbog "uvredljivih transparenata".

Do prosvjeda, koji je dio globalne akcije u 30 zemalja, došlo je nakon što su Velika Britanija i SAD izvršile zračne napade na baze hutijevaca u Jemenu. Pobunjenička skupina koju podupire Iran opetovano je napadala komercijalne brodove u Crvenom moru nakon pokretanja izraelskog rata protiv Hamasa.

Nekoliko prosvjednika spomenulo je vojnu akciju, dok je jedan muškarac nosio transparent s tvrdnjom da Ujedinjeno kraljevstvo i SAD "žele rat" i da Jemen "podržava Palestinu", dok je jedan govornik rekao gomili na Parlamentarnom trgu da su zrakoplovi Britanskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva "letjeli tamo gdje ne pripadaju".

Zastupnica laburističke stranke okruga Južni Coventry Zarah Sultana opisala je zračne napade kao "sramotne, bijedne i više nego neprihvatljive", dodavši da oni nisu izvedeni "u naše ime".

Među drugim govornicima na skupu bio je i bivši čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn i predsjednica irske stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald, koja je pozvala na "trenutni i trajni prekid vatre." McDonald je rekla prisutnima da je palestinska sloboda moguća.

"Kada ovo kažem, stojeći u Londonu zajedno s vama, (nakon što smo) hodali vlastitim putem izlaska iz sukoba, gradeći mir 25 godina, to se može dogoditi. To se mora dogoditi, a mi ćemo se pobrinuti da do toga dođe", rekla je.

Husam Zomlot, palestinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, optužio je britansku vladu za "suučesništvo" s Izraelom.