SABOTAŽA U KRAGUJEVCU

Ogrebi Fiat nije nagradna igra

04.06.2013 u 19:03

Bionic
Reading

Nakon što je radnik u tvornici automobila u Kragujevcu u Srbiji koja je u vlasništvu Talijana, nezadovoljan radnim uvjetima, izgrebao nekoliko automobila na proizvodnoj traci, stvar su u svoje ruke uzeli anarhisti. Naime, u centru Kragujevca zalijepljen je plakat koji poziva na novo grebanje automobila u Fiatovoj tvornici, a postavljanje je organizirala Anarho-sindikalistička inicijativa

Plakati djeluju kao reklama za neku nagradu igru, pa čak i koriste logo Lutrije Srbije 'Greb, greb', a u njima se navodi da će se sabotaža s grebanjem ponoviti. 'Nedavna sabotaža 31 novog vozila u tvornici Fiata očito je posljedica loših radnih uvjeta, suradnje sindikata i menadžmenta na štetu radnika, represije i nemogućnosti javnog samostalnog radničkog organiziranja.

Ne znamo je li ovo prva sabotaža ili je bilo i prethodnih za koje se nije čulo izvan zidova Fiatovog zabranjenog grada, ali vjerojatno nije posljednja jer, čak i ako ovi radnici budu uhićeni ili pokleknu pod medijskim pritiskom, vrlo je moguće da će okolnosti u budućnosti primorati radnike da opet pribjegnu sabotaži kao jedinoj metodi borbe koja im je preostala', piše na plakatu.

Anarho-sindikalistička inicijativa potvrdila je na svojim internetskim stranicama da je ona organizirala akciju lijepljenja plakata, i to u noći između 31. svibnja i 1. lipnja. Predstavnici lokalne zajednice i sindikata su ogorčeni ovom akcijom i smatraju da iza ove kampanje stoji interesna grupa koja želi spriječiti napredak Kragujevca. Prije desetak dana u tvornici Fiat automobili Srbija dogodio se incident u kojem su radnici u noćnoj smjeni oštetili automobile 500L na proizvodnoj traci.