'ozbiljno shvatite'

OESS poziva na istragu izbornih prijevara u BiH, SDA šuti nakon uhićenja zastupnika

17.09.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini pozvala je u četvrtak vlasti te zemlje da problem izbornih prijevara ozbiljno shvate problem te istraže sve nepravilnosti i poduzmu mjere kako bi spriječile takve zloporabe

Dan nakon što su po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu Federacije BiH Asim Kamber te još dvije osobe za koje se sumnja da su na izborima 2018. godine organizirale "glasovanje mrtvih", misija OESS-a koja nadzire izborni proces u BiH posebnom izjavom upozorila je da je suzbijanje izbornih prevara ključna sastavnica zaštite integriteta i vjerodostojnosti izbora.

"Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Središnje izborno povjerenstvo i tijela za provedbu zakona... da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih postupaka, a rukovodstva političkih stranaka da provode politike čiji je cilj spriječiti bilo kakve izbornih prevare", navodi Kathleen Kavalec, američka diplomatkinja i voditeljica misije OESS-a u BiH.

Zastupnika Kambera, ujedno čelnika SDA u Sanskom Mostu te njegove stranačke suradnike Mirelu Husić i Fazira Vukalića pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon uhićenja u četvrtak predali su Tužiteljstvu BiH koje treba odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Državno tužiteljstvo tereti ih da su u svojstvu članova izbornih tijela nezakonito glasovali koristeći se podacima preminulih te osoba koje uopće nisu izašle na izbore.

Uhićenje je slijedilo pošto je 2018. godine bivši Kamberov suradnik Muhamed Zekotić prijavio da je osobno svjedočio krađi glasova, odnosno dopisivanju glasačkih listića u Sanskom Mostu uz zloporabu identiteta mrtvih osoba čija su imena još stajala na biračkim popisima.

“Asim Kamber me tada poslao da prisustvujem sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA na svim nivoima, međutim to ovaj iz SDA nije dozvolio, rekao je ‘ne znam ja šta ste vi sebi zamslili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za kantonalni nivo, a za sve ostale nivoe 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA", rekao je lokalnim medijima Zekotić.

"Ali ono glavno moraju se rušiti glasovi Fahrudina Radončića, tu su se složili bez problema, dakle da se prave nevažeći listići”, rekao je još Zekotić.

Dodao je da ga je posebice šokirala činjenica da su SDA i SDP javno vodili nemilosrdni rat, a potajice su se bez većih poteškoća dogovarali kako će međusobno podijeliti glasove mrtvih birača.

Zekotić je potvrdio da se upravo zbog ovakvih pojava odlučio natjecati na lokalnim izborima u studenom kao neovisni kandidat za načelnika Sanskog Mosta.

Nakon uhićenja Kambera i njegovih suradnika oglasio se i Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) koji već godinama tvrdi da se rezultati njegove stranke na izborima umanjuju krađama i zloporabama.

"Ovo je žalosna potvrda onoga što je SBB stalno tvrdio, da je na sceni brutalna izborna krađa i udružena zločinačka organizacija, čiji je cilj falsificiranje izborne volje građana", napisao je Radončić na društvenim mrežama.

SDA se nije očitovala o aferi u koju je umiješan njezin dužnosnik Kamber.