ČETVERO OSUMNJIČENIH NA SLOBODI

Odvjetnik Krsnik: Bandić neće dati ostavku!

21.10.2014 u 11:57

Bionic
Reading

USKOK je u utorak prijepodne otvorio istragu protiv 16 fizičkih i dvije pravne osobe zbog brojnih sumnji u kaznena djela pronevjere novca iz proračuna Grada Zagreba. Za 12 osoba USKOK traži istražni zatvor, a četiri su osobe puštene da se brane sa slobode. Rasprava o određivanju zatvora traje na Županijskom sudu od 12:30 sati

USKOK na Županijskom sudu u Zagrebu traži određivanje mjesec dana istražnog zatvora za gradonačelnika Milana Bandića, šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza i još devet osoba. Obrazložnje zahtjeva za zatvorom temelji se na sprečavanju ponavljanja kaznenih djela i mogućem utjecaju na svjedoke.

Nakon sat i pol vremena rasprave na Županijskom sudu, sudac istrage Zdenko Posavec odredio je pauzu od sat vremena. U 15 sati nastavit će se ročište a nakon 16 sati očekuje se i odluka o određivanju zatvora za 12 osoba.

Četvero osumnjičenika već je pušteno na slobodu
, a dok traje istraga, trebat će se odazvati na svako ispitivanje u USKOK-u. Na slobodi je već petnaestookrivljeni Dragutin Kosić, voditelj sportskih objekata Holdinga koji se sumnjiči da je zaposlio prijateljicu Zdenka Antunovića na zahtjev Slobodana Ljubičića i Milana Bandića. To je za tportal.hr potvrdio njegov odvjetnik Boris Vinčić: 'Kosić je pušten sinoć nakon ispitivanja u USKOK-u. Iznio je aktivnu obranu nakon koje su istražitelji zaključili da nema potrebe da ga se zadržava u pritvoru.'

Kako doznajemo, na slobodi su i devetookrivljena Ines Bravić te desetookrivljena Koraljka Rožanković Uremović. One se sumnjiče da su sudjelovale u zamjeni zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Bamgrad u vlasništvu Branka Mihaljevića. Zamjenom zemljišta Grad Zagreb oštećen je za najmanje 12 milijuna kuna, tvrde u USKOK-u.

Četvrta osoba puštena na slobodu je Ante Dodig, član Uprave Gradske plinare koji je sinoć podnio ostavku na svoju poziciju i time si najvjerojatnije osigurao slobodu jer bez te pozicije ne može niti doći u mogućnost da ponovi kazneno djelo.

KRSNIK: BANDIĆ NEĆE DATI OSTAVKU!

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik, uoči izlaska suca istrage, rekao je da gradonačelnik nema namjeru dati ostavku na svoju poziciju.

'Javno pozivam DORH i USKOK da objave činjenični opis djela koja se mom klijentu stavljaju na teret', rekao je Krsnik uvjeren da USKOK nema temelja za određivanje istražnog zatvora Milanu Bandiću.

MILJEVIĆ: LJUBIČIĆ IMA ŠANSE DA DANAS IZAĐE NA SLOBODU

Odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević, uoči ročišta na Županijskom sudu, rekao je da njegov klijent ima dosta velike šanse da se, usprkos zahtjevu USKOK-a, ipak brani sa slobode u istražnom postupku.

'Pravno mislim da imamo dobre šanse da se mog klijenta pusti na slobodu. On se jučer vrlo detaljno očitovao o svemu u USKOK-u i odgovorio na sva pitanja. Zakonskog razloga za određivanje istražnog zatvora protiv njega ne vidim. (...) Smatram da težina optužbi koje se stavljaju na teret okrivljenicima ne odgovara svemu ovome što se od nedjelje poslijepodne provodi', rekao je Miljević.

MATIĆ: PRIPUZ IMA 2.000 ZAPOSLENIH, NE SMIJEMO GA DOVODITI U SITUACIJU DA SE BORI ZA SLOBODU

Odvjetnik Petra Pripuza Mate Matić otišao je korak dalje i optužio USKOK da istragu provodi u političke svrhe. 'Nada umire posljednja! Očekujem da ovo pravosuđe počne napokon funkcionirati kako treba i da se nikakvi drugi ciljevi ne mogu rješavati na sudu. Čemu ove hajke i čemu rješavati tuđe probleme i dovoditi politiku na ovo mjesto? Ovo su apsurdi s kojima se ne možemo složiti i borit ćemo se do kraja', rekao je Matić.

Upitan o kojim se to ciljevima radi zbog kojih smatra da je Pripuz uhićen, rekao je: 'Znate da je ovo tajming takav... A ono što se ljudima stavlja na teret jednostavno je smiješno. Sramotno je da se na ovaj način i na ovome mjestu moramo boriti. Svjesni smo da nemamo neke velike šanse da zaštitimo ljudsku slobodu. Ne možemo se sa slobodom igrati i ljude koji su svoj cijeli život radili pošteno i stjecali dovoditi u poziciju da na kraju radne karijere završavaju u ovakvom postupku i da im se oduzima sloboda.'

Matić je čak povukao argument da njegov klijent Pripuz ima 2.000 zaposlenika te da ga posebno zbog toga ne bi trebao USKOK dovoditi u ovu situaciju: 'Cijeli svoj život je radio i stvarao za sebe i za druge, a mi ga dovodimo u poziciju da se bori za slobodu - to je suludo! Nađite dokaze pa onda oduzimajte slobodu, a ne ovako', poručio je Matić uoči istražnog ročišta na kojemu će se odlučiti o određivanju istražnog zatvora za 12 osoba.

Detaljnije o aferi 'Agram' i sumnjama USKOK-a pročitajte OVDJE.