OTVORENO O agrokoru

Odvjetnici tvrde: Crnjac i Galić ne terete Todorića i neće biti pokajnici

17.10.2017 u 23:01

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo ispitalo dvanaestero jučer uhićenih u slučaju Agrokor. Tko se kako branio? Hoće li uskoro u Hrvatsku stići i Todorići? Na ta i druga vruća pitanja pokušali su u Otvorenom dogovoriti odvjetnik Mislava Galića Mate Matić, odvjetnik Ivana Crnjca Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Krešimir Krsnik, bivši ministar financija Slavko Linić i financijski savjetnik Andrej Grubišić

Odvjetnici Matić i Pavasović Visković odbacili su špekulacije da su njihovi branjenici Mislav Galić i Ivan Crnjac teretili Ivicu Todorića i da će u kasnijem postupku biti pokajnici.

'Mediji su pogrešno prenijeli da je Mislav Galić teretio Todorića, on je iznio obranu i porekao djela koja mu stavljaju na teret. Rekao je samo činjenicu da on s financijama nije imao nikakvih dodirnih točaka', poručio je Matić. Pritom je naglasio da njegov branjenik svoju obranu nije donio preko noći.

'Dio medija već neko vrijeme govori o pokajniku, to je zločesta konstrukcija. Pokajnici su polusvijet unutar polusvijeta, to je osoba koja je sudjelovala u kriminalnim radnjama i svoju poziciju rješava prebacivanjem odgovornosti. Crnjac je neće biti pokajnik i nikoga neće teretiti, on će samo braniti svoju poziciju', rekao je Pavasović Visković.

  • +13
Odvjetnici u slučaju Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Potpuno je izvjesno da će biti novih uhićenja kazao je Pavasović Visković, dodajući kako će se neke stvari dokazivati isključivo dokumentacijom. Govoreći o uhićenjima, Pavasović Visković je nadodao kako je u potpunosti neprimjereno da po ugledne gospodarstvenike, od kojih su pojedini u godinama ili bolesni, policija dolazi u zoru.

Upitan je li ovo politički proces, odvjetnik Krsnik je odgovorio potvrdno. 'Ako država intervenira, ako je došlo do razvlašćenja i država je postavila izvanrednu upravu, a država je politika, samim tim činom je to politika. Da nije bilo lex Agrokora pitanje je da li bi do uhićenja uopće došlo', rekao je Krsnik.

Dodao je da je politika uvijek koristila Todorića, a sada ge je odbacila. 'Agrokor je rastao zajedno s politikom i politika je rasla uz Agrokor. Političari su, primjerice  rekli Todoriću 'uzmite tu tvrtku i zaposlite ljude'. Mislim da su istom prugom išli Agrokor i politika i sad sve prebacivati na Agrokor, to je predstava za javnost koja će se obiti mnogima o glavu', zaključio je Krsnik.

  • +58
Privedeni u akciji Agrokor na ispitivanju Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Linić je rekao da mu se ne dopada način na koji je krenula istraga. 'Ne dopadaju mi se jutarnja uhićenja i ovakvi pretresi kuća, smatram da je nakon izvješća koje je revizor učinio postojalo dovoljno elemenata da se obave rezgovori, a da to ne bude na ovakav način', rekao je Linić.

Upitan je li očekivao da će Agrokor ovako završiti Linić je rekao da se bojao toga jer je znao na koji način Todorić posluje. 'Kada netko sav razvoj temelji na tuđim sredstvima tada to rijetko završava dobro. Ali smatram da je to bilo poznato i bankama i faktoring kućama i dobrom dijelu dobavljača. Svi su znali u koje rizike ulaze. Ono što me iznenadilo su pozajmice na teret tvrtke za osobnu potrošnju. Nisam očekivao da se to u koncernu Agrokor ne može dogoditi', zaključio je Linić.

 

Andrej Grubišić, kao i Krsnik, smatra da ne bi bilo uhićenja da nije bilo lex Agrokora.  'Došlo bi do dogovora s vjerovnicima i ne bi bili istrage', uvjeren je Grubišić.

Na upit koliko je krivnja revizora, Grubišić je naglasio kako je ona ogromna. Linić se složio s Grubišićem, dodajući kako niti nadzor nad revizorima nije bio kvalitetno napravljen, što je, prema njegovom mišljenju, dovelo do kraha Agrokora.

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na upit je li potrebno Saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, Linić je kazao kako ono nije potrebno, o čemu je, kako kaže, i ranije govorio. Govoreći o saborskom povjerenstvu, odvjetnik Matić kazao je kako je evidentno da se politika petlja u slučaj, što je potvrdio i Pavasović Visković naglasivši kako u pravnoj državi za takvo povjerenstvo pored sudova nema mjesta.

Na kraju, svi sudionici Otvorenog usaglasili su se kako će sudski epilog afere Agrokor zasigurno biti najveći i najskuplji sudski proces u modernoj Hrvatskoj.