LAKA LOVA

Odvjetnici se bogate na ovrhama za neplaćanje TV pretplate

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Oni koji ne plaćaju redovito pretplatu za HRT, na dug od nekoliko stotina kuna moraju platiti čak 1000 kuna troškova odvjetničkom uredu koji im uime HRT-a pošalje ovrhu. Prema zadnjim podacima s HRT-a, u srpnju ove godine poslana je čak 61.000 ovrha za neplaćanje pretplate za drugi dio 2010. Prema tome, četiri odvjetnička ureda koji to rade za HRT okrenut će na ovrhama za RTV pretplatu čak 61 milijun kuna, piše Večernji list

Odvjetnički su uredi u prvom valu ovrha u siječnju ove godine uime HRT-a pokrenuli 53.865 ovrha za prvi dio 2010. godine. Ako se uzme da su troškovi svake takve ovrhe bili 1000 kuna, onda su u prvom valu od pretplatnika HRT-a odvjetnici naplatili 53,8 milijuna kuna troškova. Na goleme zarade odvjetničkih ureda na ovrhama za plaćanje RTV pristojbe upozoravaju potrošačke udruge u kojima smatraju da je riječ o manipulaciji odvjetničkim tarifama i nemoralnom zarađivanju ekstraprofita.

Za HRT ovrhe vode odvjetnički uredi Marijan Hanžeković, Josip Madirazza, Nataša Owens i Miroslav Leko.

U splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača tako kažu da im se sve više ljudi žali na iznose troškova ovrha za plaćanje RTV pristojbe, ali i u drugim slučajevima, piše Večernji list

'Troškovi ovrhe od 1000 kuna bacaju u sjenu iznos duga koji nije plaćen. Smatramo da je stvarni trošak pritom najviše 130 kuna javnobilježničkih usluga', kaže Nela Kovačević iz Savjetovališta za zaštitu potrošača. Dodaje da je nemoralno naplaćivati tako velike troškove na tako mali iznos duga.

'Odvjetnički trošak ovrha koji se prikazuje ne može biti realan. To je bezobrazna manipulacija odvjetničkim tarifama, a i zakonski gledano dvojbeno je', upozorava Kovačević.

Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, pita se i zašto HRT angažira odvjetničke urede kad ima svoju pravnu službu te upozorava da se ovršni prijedlozi ispunjavaju po špranci te da se izmijene samo podaci o ovršeniku.

NA HRT-u, pak, ističu da njihova pravna služba ima samo četiri osobe i da se zbog opsega posla ne stignu baviti ovrhama. Pritom objašnjavaju kako funkcionira sustav opomena: HRT šalje prve dvije opomene, čiji je trošak po 11 kuna. Ako se dug ne plati i dalje, stiže odvjetnička opomena koja se plaća 133,51 kunu. A zatim slijedi ovrha. Na HRT-u ističu da nemaju troškove za angažiranje odvjetnika jer se oni naplate od ovrha i opomena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi