POLITIČKI POGLED IZ DEŽELE

'Odnosi Grabar Kitarović i Karamarka već dugo nisu idilični'

17.02.2015 u 13:52

Bionic
Reading

U novoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović Hrvatska je dobila novog igrača u vrhu vlasti, a budući da su njene ambicije veće od kompetencija koje predsjedničkoj funkciji dodjeljuje ustav može se očekivati da će ona od prvog dana na dužnosti nailaziti na 'otvorene fronte' s drugim igračima u vrhu političke piramide, uključujući i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, navodi se u utorak u komentaru ljubljanskog 'Dela'

Nova hrvatska predsjednica politički je ambiciozna, ona ne želi biti samo predsjednički fikus u odnosu na druge jake igrače - premijera Zorana Milanovića, odlazećeg predsjednika Ivu Josipovića, ali ni u odnosu na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, navodi dopisnik vodećeg slovenskog lista iz Zagreba Dejan Vodovnik.

Čim u četvrtak stupi na dužnost, nova će se hrvatska predsjednica zato morati ‘boriti na više fronta’, bez obzira na to što prema ustavu nema široke ovlasti, piše list.

‘Ono što joj kao nadležnosti daje hrvatski ustav neće niti izdaleka biti u središtu predsjedničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović. Važniji će biti njeni odnosi s premijerom Zoranom Milanovićem, bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali i sa stranačkim šefom Tomislavom Karamarkom’, navodi Vodovnik.

‘Odnos novoizabrane predsjednice i premijera ni ne postoji, odnosno nalikuje odnosu psa i mačke. Milanović joj predbacuje da je djelovala u vladi Ive Sanadera koji je pravomoćno osuđen zbog korupcije’, navodi Vodovnik koji u Milanoviću vidi ‘jednu vrstu alergije na sve što je konzervativno, što je na političkoj desnici i na desnom centru’.

Zato je mirna kohabitacija između predsjednice i premijera skoro potpuno isključena, a napetosti između njih vjerojatno će se povećavati, ocjenjuje se u komentaru ‘Dela’.

List navodi da Kolinda Grabar Kitarović može očekivati ‘otrovne strelice’ i iz političkog tabora Ive Josipovića.

‘Ne treba zanemariti da je za prosječnog HDZ-ovca upravo Josipović oličenje ‘crvenog vraga’, više nego sam Milanović’, navodi komentator te spominje da se to moglo naslutiti i u zvižducima koji su prilikom nedjeljne inauguracije bili upućeni Josipoviću, ali i bivšem predsjedniku Stipi Mesiću

Ništa manje neće biti zanimljivo pratiti odnos nove predsjednice s predsjednikom stranke iz koje je formalno istupila jer njeni odnosi s Tomislavom Karamarkom ‘već dugo nisu idilični’, navodi se u komentaru.

‘Nova je hrvatska predsjednica ambiciozna, ali i spretna, no hoće li joj to pomoći kad su oni s kojima će se morati sučeljavati na vrhu političke piramide još spretniji’, retoričko je pitanje iz komentara u ‘Delu’.