NJEMAČKI VELEPOSLANIK ANNEN

'Odnos između Njemačke i Hrvatske ispunjen je povjerenjem'

02.10.2013 u 14:30

Bionic
Reading

U povodu Dana njemačkog jedinstva veleposlanik Savezne Republike Njemačke Hans Peter Annen organizirao je proslavu u Hrvatskom državnom arhivu, kojoj su između ostalih prisustvovali predsjednik Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Annen je istaknuo da će Njemačka 'nastaviti graditi partnerstvo s Hrvatskom'

'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je povijesni korak', naglasio je u pozdravnom govoru na proslavi Dana njemačkog jedinstva veleposlanik Njemačke u Zagrebu Hans Peter Annen. U Hrvatskom državnom arhivu se na svečanom domjenku okupila i domaća politička elita, predvođena predsjednikom Ivo Josipovićem, kojega je veleposlanik Annen posebice pozdravio.

Annen je podsjetio da su građani DDR-a svojom hrabrošću srušili Berlinski zid i stvorili mogućnost ujedinjenja Njemačke, što se formalno i ostvarilo 3. listopada 1990, pa Nijemci taj dan slave kao državni praznik. Annen se u svojem govoru osvrnuo i na odnose između Njemačke i Hrvatske koji su proteklih mjeseci bili narušeni trakavicom oko 'lexa Perković'. Veleposlanik je istaknuo da je Njemačka 'solidarno i angažirano pratila reformski put Hrvatske u Europsku uniju', spomenuvši da su te dvije države povezane na mnogo načina te imaju 'usko partnerstvo ispunjeno povjerenjem'.

Hans Peter Annen još je dodao da će Njemačka 'nastaviti graditi partnerstvo s Hrvatskom', završivši svoj govor pozivom da se nazdravi 'budućnosti Hrvatske u EU i budućnosti Europe u slobodi'.