JOHN KERRY

'Odlučni smo reagirati na upotrebu kemijskog oružja u Siriji'

30.08.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da će napad Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sirijski režim biti 'ograničen' i da to neće biti napad u smislu da američki vojnici kroče na sirijsko tlo ili klasični otvoreni sukob, javlja dopisnik agencije Anadolija

'Odlučni smo reagirati na upotrebu kemijskog oružja u Siriji. Ali odgovor SAD-a će biti ograničen u cilju da se odvrati sirijski režim od upotrebe kemijskog oružja', rekao je Kerry.

Istaknuo je da se na kraju pokazalo da je napad u Damasku ipak izvršen kemijskim oružjem sirijskog režima predsjednika Bašara al-Asada, dodavši da je Asadov režim i prije tog napada koristio kemijsko oružje.

'Znamo kada je sirijski režim bacio rakete, u koliko sati i gdje. Asadov režim je pokušao spriječiti da istražitelji Ujedinjenih naroda posjete područje gdje su bačene kemijske bombe. Kada su istražitelji UN-a stigli na to područje, mnogi dokazi su već bili uništeni. Doktori su im prenijeli da na tijelu ubijenih toga dana nije bilo tragova rana ili krvi', rekao je Kerry.

Naglasio je da je sirijski režim nasilno ubio 1.429 ljudi u kemijskom napadu u Damasku prošlog tjedna i dodao da je među mrtvima bilo i 426 djece, opisavši ovaj napad kao 'nezamislivi horor'.

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama sastao se u Bijeloj kući sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost da bi razgovarali o planovima za moguću vojnu akciju protiv Sirije.

Vijest o sastanku Obame s članovima Savjeta za nacionalnu sigurnost objavljena je nakon što je saopćeno da će američki državni tajnik Kerry kasnije u toku dana izdati priopćenje o Siriji.

UN-ovi istražitelji napustili su Siriju, istraga se nastavlja u europskim laboratorijima

Istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) predvođeni izaslanicom UN-a za razoružanje Angelom Kane napustili su Siriju kako bi se vratili u New York.

Tako su istražitelji UN-a završili svoj posao u Siriji i trebali otputovati u Haag, odakle će prikupljene uzorke proslijediti u nekoliko europskih laboratorija gdje će biti nastavljena ispitivanja.

Glasnogovornik generalnog tajnika UN-a Martin Nesirky izjavio je da je delegacija istražitelja UN-a danas posjetila vojnu bolnicu u Damasku kako bi se ispitala upotreba kemijskog oružja u na tom području.

On je kazao da će prikupljeni dokazi biti ispitani u europskim laboratorijima i da će nakon toga izvještaj biti proslijeđen generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu koji će isti proslijediti zemljama članicama i Vijeću sigurnosti UN-a na razmatranje.

Obama kaže da još nije donio 'konačnu odluku'

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da još nije donio 'konačnu odluku' o Siriji, ali je spomenuo 'ograničenu' akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al-Asada zbog korištenja kemijskog oružja.

Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom, rekao je Obama, nakon objave izvješća u kojem se kaže da je u napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza koji se pripisuje sirijskom režimu poginulo u blizini Damaska 1.429 osoba od kojih 426 djece.

Američki je predsjednik pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano' pred stanjem u Siriji.

Obama, koji je govorio u Bijeloj kući prije sastanka s njegovim kolegama iz baltičkih zemalja, također je osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu.