POSAO TREĆEG MAJA I ULJANIK PLOVIDBE

Odlazi i posljednji brod iz Sanaderove flote

3. maj tanker istra

3. maj tanker istra

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Dobra vijest za trećemajce, ali i pomorce koji već mjesec i pol čekaju na ukrcaj na novi tanker 'Istra'. Iz Uljanik plovidbe priopćili su u četvrtak kako su pred zaključenjem ugovora o kreditu, kao i onog za eksploataciju ovoga 'product carriera' te da očekuju da će unutar naredna dva tjedna preuzeti ovu novogradnju, a riječkom brodogradilištu platiti cjelokupnu primopredajnu ratu

Između Trećeg maja i pulskog brodara, doznaje Glas Istre, postignut je dogovor o cijeni ovog 'product carriera', ali se tretira kao poslovna tajna. S obzirom na trenutačne tržišne vrijednosti takvih novogradnji, može se pretpostaviti da se radi o 35 do maksimalnih 40 milijuna dolara.

'Istra' je posljednji tanker iz serije od njih četiri koji su, podsjetimo, ugovoreni početkom 2009. pod patronatom tadašnje Sanaderove Vlade kako bi se potpuno prazni navozi Trećeg maja zaposlili. No svjetska kriza već se bila zahuktala pa domaći brodari baš i nisu bili skloni ideji da u vrijeme kad su cijene vozarina počele strmoglavio padati investiraju novac u nove brodove s kojima se sve teže i teže dolazilo do poslova.

Nađen je zato kompromis na kojeg su Puljani i u Zadrani Tankerskoj plovidbi bili spremni pristati. To je značilo da nisu trebali platiti ni kune dok se brodovi grade jer je njihovu izgradnju u cijelosti financirao Treći maj iz kredita od 220 milijuna dolara iza kojeg je stala Vlada s državnim jamstvima. Prema ugovoru, Zadrani i Puljani tankere su počeli plaćati tek na preuzimanju i to po aktualnoj tržišnoj cijeni.

Nikad do kraja nisu službeno razjašnjeni prava i obveze iz plaćanja, jer se kod prvog tankera iz serije pulski brodar pozvao na mogućnost iz ugovora koji im, navodno, dozvoljava da brod mogu preuzeti doslovno za jedan dolar, a potom ga obročno otplaćivati na sedam ili više godina. Premda je sve prijetilo da završi na međunarodnoj arbitraži, na kraju su iz Uljanik plovidbe ipak popustili i platili tanker u cijelosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!