TROSATNI RAZGOVOR

Odjeci sraza Bidena i Xija: Bez velikog napretka, ali korak u smjeru sniženja napetosti

16.11.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su tri i pol sata, no čini se da to zbog dubokih neslaganja dviju najvećih svjetskih sila nije urodilo velikim napretkom

Kineski mediji su virtualni susret, najduži otkad su Biden i Xi na vlasti, prozvali „iskrenim, konstruktivnim, sadržajnim i plodonosnim“.

Istaknuti američki dužnosnik Reutersu je kazao kako je virtualni sastanak trajao duže nego se očekivalo te da su dvije strane razgovarale o nizu pitanja, poput Tajvana, trgovine, Sjeverne Koreje, Afganistana i Irana.

Reuters piše kako zasad nema naznaka da su dvije najveće svjetske ekonomije ublažile neke od svojih stavova koji su odnose između Kine i SAD-a doveli na povijesno najniže razine, posebno oko pitanja Tajvana, demokratske države koju Kina svojata.

„Čini se da su razmijenili mišljenja o svemu pod suncem, no nisu objavili nove odluke ili politike“, rekao je Scott Kennedy, stručnjak za Kinu u washingtonskom think tanku Center for Strategic and International Studies.

„Možda će se otkriti u narednim danima, no ako ne, susret će završiti kao recitiranje temeljnih stavova dviju strana. Čini se da se slažu da odnosi trebaju imati određene zaštitne ograde i stabilnost, no ne i kako doći do toga“.

Američki dužnosnik je nakon susreta rekao da svrha razmjene s američke strane nije bila ublažavanje tenzija, niti je to bio rezultat.

„Nismo očekivali napredak“, kazao je, pa dodao da ga nije niti bilo.

Kineski mediji pišu da se Xi nadao kako će Biden demonstrirati „političko vodstvo“ kako bi vratio američku politiku prema Kini nazad u „racionalan i praktičan“ smjer, no da nije pokazao inicijativu za to, samo upućivao prijetnje.

Po pitanju Tajvana, ključnog spora dviju država, Xi je upozorio da će Kina morati donijeti odlučne mjere ako snage koje zagovaraju neovisnost prijeđu crvenu liniju. Za SAD i Kinu je rekao da su „poput dva broda koji se ne smiju sudariti“.

Daniel Russel, koji je služio kao američki diplomat u Aziji pod bivšim demokratskim predsjednikom Barackom Obamom, a danas je u think tanku Asia Society, naglasio je kako je dvojici čelnika trebalo deset mjeseci da se sastanu licem u lice, iako virtualno, pa sugerirao da bi uskoro moglo biti još takvih sastanaka.

„O ovome ne trebamo razmišljati kao jednokratnom sastanku, nego kao jednom u nizu važnih razgovora koji mogu voditi odnos prema stabilnijem smjeru dok se dvije strane nastavljaju žestoko natjecati“, rekao je.

Paul Haenle, direktor pekinškog Carnegie-Tsinghua centra za globalne politike i bivši savjetnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, istaknuo je da je susret kratkoročno stabilizirao odnose, no da na njemu tema nisu bili „dugoročni strukturalni problemi u američko-kineskim odnosima“.

Iako je izostao konkretan napredak, dio kineskih analitičara je zadovoljan, a Wang Huiyao, predsjednik Centra za Kinu i globalizaciju u Pekingu, rekao je da je susret poslao „veoma pozitivan signal“.

„Mislim da će ovo zaustaviti silaznu spiralu bilateralnih odnosa i na neko vrijeme stabilizirati američko-kineske odnose“, rekao je, pa dodao da bi to moglo pomoći i smanjenju tenzija u Tajvanskom tjesnacu.