SLUČAJ KALAMBURA

Odgođeno suđenje jer je okrivljeni pritvoren i čeka izručenje Njemačkoj

14.01.2014 u 13:31

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas se trebalo nastaviti suđenje Sanji Kalamburi, nesuđenoj direktorici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no zbog nedolaska četvrtookrivljenog Wernera Trautmana, nastavak glavne rasprave odgođen je za petak.

Iako braniteljica Trautmana nije mogla navesti razloge nedolaska svog klijenta, po neslužbenim izjavama Trautmanove supruge Marine Vuković, koja je također jedan od okrivljenika u procesu, on se nalazi u ekstradicijskom pritvoru i čeka izručenje Republici Njemačkoj. Supruga nije mogla reći u kojem se pritvoru, ali da je najvjerojatnije u Zagrebu. Također ne zna zbog čega joj se suprug nalazi u pritvoru, odnosno zbog čega se čeka na njegovo izručenje.

Budući braniteljica Trautmana nije bila suglasna da se svjedoci ispitaju izvan glavne rasprave, sutkinja Božica Mišak zakazala je nastavak procesa za petak.

Inače, danas je jedan od svjedoka trebao biti i bivši direktor Fonda Vinko Mladineo. Za njega je prvookrivljena Kalambura, u iznošenju obrane na posljednjem ročištu, ustvrdila da je donosio sve odluke u Fondu i da se bez njegova znanja ništa nije moglo dogoditi. Također ga je okrivila za mobing i šikaniranje te uručivanje izvanrednog otkaza za vrijeme kada je bila na bolovanju. Kaže da je sve to započelo kada je ukazala na određene nepravilnosti koje se događaju u Fondu.

Inače, Kalamburi se sudi zbog sumnje na nepravilnosti u postupku nabavke kanta za otpad u općini Perušić, u kojem je Fond oštećen za 330.000 kuna. Tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a optužnicu protiv nje USKOK je podignuo još tijekom 2010. godine.

Uz Kalamburu tereti se i bivši pročelnik za komunalne poslove u općini Perušić Božo Milković, direktor tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada Srđan Černija, njemački poduzetnik Werner Trautman i njegova supruga Marina Vuković Trautman. Milkovića se tereti za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave a ostale za pomaganje u zlouporabi položaja.