SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA

Odgođeno poskupljenje vrtića?

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 10.03.2011 16:09
  • Objavljeno 10.03.2011 u 12:42
bandić

bandić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Iako je jučer poručio zastupnicima u Skupštini da se pomire s novim cijenama vrtića jer su glasali za tu odluku, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je promijenio priču. Na početku današnje sjednice s dnevnog reda povukao je prijedlog po kojem bi se od 1. srpnja cijena vrtića umjesto dosadašnjih 400 kuna povećala i do 2.000 kuna

Vladajuća koalicija SDP-a, HSU-a i NL-a Tatjane Holjevac zadužila je Bandića da za sjednicu Skupštine u travnju pripremi i dostavi prijedlog odluke kojim se utvrđuju mjerila o sudjelovanju roditelja u cijeni usluga predškolskog programa. U

koaliciji smatraju da je u raspravu o cijeni nužno uključiti udruge civilnog društva koje se bave problematikom predškolskog odgoja i naobrazbom.

Želja udruge Roda, s kojom su SDP-ovci razgovarali, navodno je da cijena vrtića i jaslica bude jedinstvena za sve osim za socijalne kategorije za koje bi plaćao Grad. No još uvijek je pitanje kako će sve u konačnici izgledati, jer se traži da kriterij za određivanje cijene bude imovinski cenzus koji je nemoguće utvrditi zbog toga što OIB u Hrvatskoj još ne funkcionira u potpunosti. Drugim riječima, tim potezom se kupuje vrijeme da ne dođe do poskupljenja kakvo je prvotno zamislio Bandić, već da, ako do njega i dođe, ono bude na pola puta. Neslužbeno se doznaje da prijedlog mogao biti da se za vrtić i jaslice izdvaja 500 kuna. Bude li gradonačelnik inzistirao na svojoj ideji predsjednik Skupštine Boris Šprem najavljuje da ide određene pravne mehanizme kojima to može spriječiti.

'Imamo pravni način da to spriječimo. Koji? To vam ne mogu otkriti', kazao je Šprem.

Hoće li pomutnju na Skupštini izazvati točka dnevnog reda vezana uz darovanje zemljišta Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Jakomiru,, zbog koje je Bandić u veljači i povukao svoje točke s dnevnog reda, tek treba vidjeti budući da je ona na rasporedu u popodnevnim satima. Ono što je sada poznato je da se Bandić u sporazumu između Grada i bolnice obvezao da će u gradskom proračunu ove i iduće godine osigurati 90 milijuna kuna za izgradnju novih bolničkih odjela.

Doduše, u sporazumu se nigdje ne spominje sistem 'ključ u ruke' na kojem se prvotno inzistiralo, po kojem bi Grad mogao preuzeti zemljište tek nakon što izgradi odjele, ali kako doznajemo SDP je zadovoljilo to što će Bandić prvu tranšu od 30 milijuna kuna uplatiti u roku od 30 dana na račun bolnice dok bi preostalih 60 milijuna trebalo osigurati proračunom za 2012. godinu

Za razliku od prošlomjesečne sjednice na kojoj je gradonačelnik odlučio povući sve svoje prijedloge, današnja prolazi u relativno tolerantnom ozračju, ali i to ima svoju cijenu. Naime, iako je riječ o redovnoj sjednici na njoj se raspravlja o točkama dnevnog reda koje su bile predviđene za prošlu i tek nekoliko novih, građane će to u konačnici stajati oko 300 tisuća kuna

Na aktualnom satu gradske zastupnike zanimalo je kada će na ulice stići jeftiniji taksiji.

Oni bi se, prema najavama, trebali pojaviti sredinom travnja, ali zbog nedostatka vozača neće se izdati sve 263 dozvole, koliko je predviđeno natječajem, već njih između 175 i 180.

Kako je izvijestio Mijo Bezer, pomoćnik pročelnika u Gradskom uredu za promet, tri tvrtke koje je osnovao riječki taksist Kosta Minovski, a koje su zatražile maksimalnih 150 dozvola, u konačnici su ih dobile tek 82.

'Prijavili su 141 vozača, no samo su 82 položila ispit i toliko su dozvola dobili. Tvrtka Eko prijevoz, koja je tražila 50 dozvola, odustala je od natječaja jer nije osigurala automobile za prijevoz taksijem. Ostale 84 dozvole dobile su fizičke osobe', kazao je Bezer odgovarajući na pitanje Darka Vuletića (HSS).

Novonastali problem s nedostatkom vozača, prema njegovim riječima, mogu riješiti samo Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za obrazovanje u prometu, a to bi moglo trajati mjesecima. Novi će se natječaj raspisati za nekoliko mjeseci, a rezultati se mogu očekivati najesen.

Zastupnike u Skupštini zanimala je i najava gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju fondova za pomoć poduzetnicima i nezaposlenima, ali na tu temu konkretan odgovor nisu dobili.

'Ne mogu, kao ozbiljan i odgovoran čovjek, govoriti o ciframa, jer, majke mi, ne znam koliko ćemo sredstava moći osigurati u proračunu', bilo je sve što su mogli čuti od Bandića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi