KESA NA GLAVI

Odgađa se uvođenje 'poreza' na plastične vrećice

29.05.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Uvođenje plaćanja dvije kune po plastičnoj vrećici nije prioritet, kazala je ministrica zaštite okoliša zabrinutim predstavnicima Udruženja prerađivača plastike i gume pri HGK, koji su nedavno upozorili da će zbog nameta na vrećice biti izgubljeno 3.000 radnih mjesta

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je samo načelno najavilo uvođenje naknade od dvije kune kao »porez« na plastične vrećice , još nije krenulo u izradu pravilnika kojim će se to regulirati, a kad se to počne događati, u proces će biti uključeni i predstavnici industrije plastike – kazala je ministrica Mirela Holy predstavnicima Udruženja prerađivača plastike i gume pri HGK, koji su, zabrinuti, kod nje zatražili sastanak.

Zbog nameta na vrećice, podsjetimo na njihova nedavna upozorenja , u Hrvatskoj će biti izgubljeno tri tisuće radnih mjesta, piše Novi list

Ministrica im je odgovorila kako ovaj pravilnik sada nije prioritet Ministarstva. S obzirom na obaveze koje Hrvatska ima prema EU, prioriteti su rješavanje problema s biološkim i građevinskim otpadom te uspostavom sustava gospodarenja komunalnim otpadom. Kad se, pak, bude radilo na pravilniku o vrećicama, uključeni će, osim predstavnika industrije, biti i predstavnici udruga zaštite potrošača, zaštite okoliša i prirode, stručnih institucija te predstavnika regionalne i lokalne samouprave, najavila je Holy.

Tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga Zakona o otpadu, koja je trajala od 2. travnja do 2 svibnja, izvijestilo je njeno ministarstvo, zaprimljeno je oko 1.100 primjedbi sa stotinjak različitih adresa.

Riječ je o zakonu kojim će se, između ostalog, riješiti i odvajanje otpada u kućanstvima, odnosno primarna selekcija na 'zelenim otocima'. Nacrt prijedloga ovog zakona poslan je Europskoj komisiji, a nakon očitovanja iz Bruxellesa bit će poslan u Vladinu proceduru.

Odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada, prema ovom zakonu, morat će biti organizirano najkasnije do početka 2015. godine, a do 1. siječnja 2013. pak odvojeno sakupljanje biootpada.

Ti su rokovi, na koje je u javnoj raspravi stiglo najviše primjedbi, ispregovarani s EU, i nisu mogli biti promijenjeni, kažu u ministarstvu.