traže odgovor ministarstva

Odbor za obitelj traži reviziju svih posvajanja djece stranaca

03.02.2023 u 16:39

Bionic
Reading

Saborski odbor za obitelj, mlade i sport usvojio je u petak zaključke koje je donio vezane uz međudržavna posvojenja djece, a kojima traži da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije te da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca.

Odbor za obitelj je zaključke usvojio sa 7 glasova za i 2 suzdržana na elektronskoj sjednici, a na temelju tematske sjednice o posvajanja djece iz inozemstva koja je održana prošlog tjedna.

S ciljem zaštite prava djeteta, osobito one djece koja se posvajaju iz trećih država, članovi Odbora za obitelj, mlade i sport predložili su da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Predlažu također da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj, te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno.

Među ostalim zaključcima predlažu i usvajanje protokola o postupanju različitih državnih tijela uključenih u postupke međunarodnih posvajanja, da sudovi moraju tražiti od podnositelja zahtjeva za priznavanje stranih sudskih odluka o posvajanju dokaze o vjerodostojnosti dokumenata, kao i da prilikom priznavanja stranih sudskih odluka o posvajanju djece obavezno primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona Hrvatske.

„S obzirom na to da se pojavila pravna i emocionalna nesigurnost djece i posvojiteljskih obitelji djece iz trećih država, sve mjere potrebno je provesti žurno, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, a kako bi se što prije njihova pravna, a slijedom toga i emocionalna nesigurnost uklonila”, navodi se u zaključcima.

Od ministarstva zaduženog za poslove socijalne skrbi traži se pak da utvrdi jesu li svi posvojitelji djece iz DR Konga prethodno zadovoljavali uvjete iz Obiteljskog zakona, odnosno jesu li bili u registru potencijalnih posvojitelja, te da vodi evidenciju svih zasnovanih međudržavnih posvojenja, kao i predvidi praćenje i specijaliziranu podršku djeci i posvojiteljima nakon posvojenja.

  • +2
Odbor za obitelj Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Prihvaćeni zaključci uputit će se Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Pravobraniteljici za djecu.

Tematska sjednica Odbora za obitelj održana je prošlog tjedna povodom suđenja osmero hrvatskih državljana koji su otišli u Afriku kako bi iz Demokratske Republike Kongo posvojili četvero djece, a koje tužiteljstvo u susjednoj Zambiji tereti za pokušaj trgovanja djecom.