ZAVJERE, SPLETKE, PODMETANJE

Odbjegli špijun svjedoči o paranoji u Sjevernoj Koreji

03.04.2014 u 17:13

Bionic
Reading

Dužnosnik sjevernokorejske obavještajne službe koji je prebjegao na Zapad posvjedočio je o zavjerama, paranoji i podmetanjima u vrhu vlasti u Pjongjangu, piše britanski list The Telegraph.

Dužnosnik, koji je jedan od rijetkih visokopozicioniranih sjevernokorejskih prebjega, rekao je kako su mu osobno poznata dva slučaja pokušaja atentata na bivšeg vođu Kim Jong-ila koji je vladao od 1994. do 2011.

Opisao je kako su pokušaji ubojstva vođe Sjeverne Koreje doveli do poduzimanja opsežnih mjera u sigurnosnom sustavu protiv zavjera, bile one stvarne ili plod paranoje, uključujući protiv pokušaja jedne odmetnute vojne jedinice da lansira rakete na Pjongjang.

U prvom pokušaju atentata na Kim jong-ila usamljeni napadač s automatskim oružjem pokušao je pucati u njega no uhvaćen je prije nego je ispalio prvi metak. U drugom napadač koji je vozio 20-tonski kamion udario je u kolonu vozila, ali ne i u automobil u kojem je bio Kim Jong-il.

Prebjeg je opisao i dva pokušaja svrgavanja s vlasti režima nakon pobuna u korejskoj narodnoj armiji posebno među časnicima koji su prošli obuku u bivšem Sovjetskom Savezu.

Opisao je i kako je Rusija sjevernokorejske časnike koji su diplomirali na moskovskoj vojnoj akademiji Frunze poticala da špijuniraju za nju.


Prebjeg, koji nije želio biti imenovan, opisao je kako su jednom prilikom časnici koji su se nadali izazvati vojni odgovor Rusije protiv režima u Pjongjangu planirani napad bombama na ruski konzulat u gradu Chongjinu. U drugom slučaju vojna jedinica na sjeveroistoku zemlje planirala je raketni napad na ciljeve u Pjongjangu. Oba nauma otkrivena su prije nego su se realizirala.

Tvrdnje odbjeglog špijuna ne mogu se neovisno potvrditi, no dio njegovih navoda podupiru drugi izvori primjerice saznanja da je skupina oficira koji su pohađali moskovsku vojnu akademiju 1994. bila uhićena i zatočena ili da je 1997. u sjedište šestog korpusa na sjeveroistoku zemlje upućena vojska te su uslijedila uhićenja.

Špijun koji je pobjegao 2005. u 40-im je godinama života i živi u Južnoj Koreji.

On kaže da su i najviše rangirane osobe u Sjevernoj Koreji bile pod redovitim nadzorom i da je vrhovni vođa o njihovim aktivnostima izvještavan tjedno.

O paranoičnosti koja je vladala u režimu govori i slučaj kad je nakratko nestalo struje, a osiguranje je taj čas na pod bacilo sve dužnosnike u blizini tadašnjeg vođe Kim Jong-ila.

Britanski list navodi da nije jasno radi li se u svim slučajevima o stvarnim zavjerama ili paranoji korejskog vodstva.