POSLOVI RENE SINOVČIĆA

Od švercera ribom do suvlasnika nogometnog kluba

03.12.2014 u 08:45

Bionic
Reading

Reno Sinovčić, zadarski poduzetnik, svoje poslovno carstvo započeo je graditi još u socijalizmu. Sredinom sedamdesetih, kao šesnaestogodišnjak, započeo je s kupnjom i preprodajom ribe. Otkupljivao ju je s grupom ljudi od Opatije do Makarske i prodavao je u Zagrebu, prema vlastitom priznanju, ispočetka bez ikakve dozvole. Kada je osjetio da sam može voditi posao, 1980. se osamostaljuje i od tada do danas u Zadru vrijedi sintagama da se 'ni kil ribe na peškariji ne može prodati bez njegova blagoslova'. Zarađivao je tada, kako je priznao u jednom davnom intervjuu, 80 tisuća maraka dnevno

Ni rat u Zadru nije ga spriječio da prodaje ribu na peškariji, da bi 1995. osnovao zaštitarsku tvrtku Zadar Security i preuzeo od tvrtke Tigar Branka Cikatića većinu poslova koje je ta tvrtka imala na zadarskom području. Osamostaljenje u zaštitarskom biznisu donosi mu posao čuvanja gradskih stanova. Samo 1995. na ime tog posla isplaćeno mu je milijun i pol kuna.

Sredinom devedesetih ući će i u nogometni biznis nakon čega će ga upoznati cijela Hrvatska. U drugoj polovici devedesetih bavio se i deratizacijom, kao suvlasnik tvrtke I. D. EKO, Zagreb, PJ Zadar. Kada se 2004. našao na Nacionalovu popisu 50 najbogatijih Hrvata, opisan je kao 'kralj ribe na Jadranu', ali i jedan od većih ulagača u nekretnine u zadarskom kraju.

U medijsko-marketinški posao ulazi početkom 2000-tih preko tvrtke Media Zadar, osniva tjednik Zadarski regional, da bi 2007. pokrenuo Vox TV, lokalnu TV postaju.

U proljeće 2013., tvrtka Vox ulazi u predstečajnu nagodbu, a u ljeto iste godine Zadarski list objavljuje da je poduzetnik Marijan Miletić, koji sa Sinovčićem vodi sudski spor težak pola milijuna eura, preko svog odvjetnika podnio USKOK-u i Ministarstvu pravosuđa u kaznene prijave protiv Sinovčića, njegove kćeri Renate i ugostitelja Zvonimira Nižića, nekoliko sudskih djelatnika, među kojima i predsjednice Trgovačkog suda u Zadru Ardene Bajlo.

Prema podacima iz sudskog registra, Sinovčić je 11. srpnja obrisao svoje vlasništvo u Vox centru, a za koje stoji kako mu je temeljni kapital 22,4 milijuna kuna uplaćenih u cijelosti u nekretninama; neplodnog zemljišta ukupne površine 3.501 m2 koja u naravi predstavlja poslovnu građevinu u izgradnji.

Osnivač Vox centra bila je tvrtka Vox, što je brisano te je kao jedini osnivač isti dan upisan Dalibor Zebić.

Što se tiče Voxa, najprije je Nižić 17. srpnja svoj udio prepustio Sinovčiću 'legaliziravši' prijenos javnobilježničkim žigom, a potom je sutradan, 18. srpnja Sinovčić vlasništvo prepustio kćeri Renati.

Prebacivanje poslovanja na kćer Renatu nije prvi takav Sinovčićev potez. Prilikom najave o preoblikovanju NK Zadra, Sinovčić je najavio kako će ga vjerojatno preuzeti grupacija kojoj klub duguje novac.

Upitan radi li se o grupaciji Sinovčić, rekao je: 'Da. Ali ne Reno Sinovčić, nego Tea Lorena Sinovčić, moja kći. Kad je mogao Berlusconi kupiti klub za svoju, zašto ne bih ja mogao za svoju kćer!' kazao je tada za Zadarski list.

Nekoliko mjeseci kasnije, iz nacrta predstečajne nagodbe tvrtke Vox, koji je potpisao sam Sinovčić, proizlazi da su dugovitvrtke 79 milijuna kunaod čega šest milijuna otpada na kamate.

Najveći vjerovnik Voxa s potraživanjem od čak 21,1 milijun kuna bivši je nogometaš i trener Zebić, slijedi Hypo-Alpe-Adria Bank s 15 milijuna kuna, pa tvrtka Tehno Zdenka Zrilića s potraživanjem od deset milijuna, a potraživanja od Voxa imalo je i Ministarstvo financija zbog neplaćenog poreza u iznosu nešto većem od osam milijuna kuna.

Na popisu milijunskih dužnika našao se i NK Zadar kojemu je tvrtka obitelji Sinovčić ostala dužna 5,4 milijuna kuna, u kojem je Sinovčić ljetos na temelju potraživanja vezanih uz pozajmice postao najveći pojedinačni dioničar (35 posto) i predsjednik Nadzornog odbora, a Zebić direktor. Kako je Zebić postao najveći vjerovnik tvrtke Vox, nikad nije razjašnjeno.

Gradu Zadru u pretvorbi kluba pripalo je 41 posto, a gradskoj tvrtki Vodovod 4,3 posto, a iza njih slijedi velik broj igrača.

Sinovčić je, kako je tvrdio, klubu 2009. posudio 40 milijuna kuna. U narednih nekoliko godina njemu i njegovim tvrtkama NK Zadar je vratio 17,3 milijuna kuna, a ostatak duga pretvoren je u dionice.

Svega nekoliko dana nakon što je objavljen nacrt predstečajne nagodbe na temelju zahtjeva Porezne uprave, Nagodbeno vijeće donijelo je rješenje o prekidu postupka nagodbe zbog postupka nadzora nad povezanim društvima.

Predstečajni postupak ipak se nastavlja; žalbe ulažu zadarska ispostava Porezne uprave koju vodi Stoja Mučaj i Hypo-Alpe-Adria Bank, ali one bivaju odbijene, da bi u proljeće 2014. odluka o predstečajnoj nagodbi Voxa postala pravomoćna. I tako je Sinovčiću otpisano gotovo 70 posto dugova.

Zadar Security 2011. prodao je Ivici Orloviću, tvrtka zbog poreznog duga završava u stečaju, a 2014. biva i ugašena. Kada je prodao Zadar Security, s partnerom Draganom Kaštelom osniva Vox zaštitu. Tvrtka je danas u blokadi zbog duga od oko 800 tisuća kuna.

Rene Sinovčić danas je vlasnik tvrtke Vox koja je u procesu predstečajne nagodbe, Vox centar je u blokadi, uvala Sviračina nema poslovnih aktivnosti, a neupitno je da neke od poslova nikad ne bi realizirao da nije imao jaku političku zaštitu HDZ-a koji u Zadru vlada oduvijek...