povijest prosvjedovanja

Od splitske Rive do Vukovara: Ovo su najveći izlasci branitelja na ulice

14.09.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Iako će ministar branitelja Tomo Medved, koji je na tu poziciju i doveden da braniteljsko tijelo drži pacificirano tijekom HDZ-ove vladavine, sjesti za stol s onima koji podržavaju prosvjed što ga je najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, izgledno je da će se prosvjed održati. Branitelji ovaj put strelice neće usmjeriti na 'nedomoljubni' SDP, već na 'stožernu hrvatsku stranku', HDZ. Ako dođe do ovog prosvjeda, on bi mogao stati uz bok najvećim braniteljskim prosvjedima

Prvi značajan prosvjed branitelja odigrao se tamo još početkom 2001. godine. Franjo Tuđman umro je prije nešto više od godine dana, na vlast je došla koalicija predvođena SDP-om te je Stjepan Mesić 2000. poslao u mirovinu najistaknutije generale jer su dignuli glas protiv kriminalizacije Domovinskog rata. Haški sud imao je sve veće apetite, a proslavljeni heroji Domovinskog rata nisu bili sigurni od pravosudnog progona.

Prosvjed na splitskoj Rivi u veljači 2001. bio je prvi veći prosvjed branitelja. Povod je bio kazneni progon Mirka Norca zbog ratnog zločina u Gospiću, a uzrok zasigurno političke prilike.

Zvijezda prosvjeda bio je Ivo Sanader te je tom ulogom utabao sebi put do izborne pobjede 2003.

Ivo Sanader na splitskoj Rivi 2001. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Hrvatski generali nisu izdajice i pučisti, već jamac opstojnosti naše države', grmio je Sanader, koji je tek bio preuzeo HDZ nakon rasula poslije Tuđmanove smrti. Aktualnu vlast na čelu s Ivicom Račanom i Stjepanom Mesićem optužio je za izdaju jer su organizatore prosvjeda optužili za državni udar.

U ime branitelja istaknuo se Mirko Čondić kao čelnik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata. Čondić je kasnije potonuo u zaborav, a Sanader je dolaskom na vlast potkraj 2003. zaboravio na ono u što se zaklinjao na skupu na splitskoj Rivi.

U njegovu prvom mandatu uhićen je Ante Gotovina, čemu je prethodila represija nad svima koji su s Gotovinom ikad u životu popili barem jednu kavu. Tražili su se topnički dnevnici, pretresale kuće, pa i franjevački samostani u kojima se navodno general skrivao. Trebalo je ući u Europsku uniju, a haška tužiteljica Carla del Ponte imala je ključ.

2005. prosvjed zbog uhićenja Ante Gotovine

Kad je Gotovina uhićen na Kanarima sredinom 2005., Sanaderu su prosvjednici stigli pod prozore Banskih dvora. Prosvjedovalo se diljem Hrvatske, no tada je već bilo jasno kako je Hvidra orkestrirana iz HDZ-a. Šef ove najveće organizacije koja pod svojom kapom okuplja branitelje, HDZ-ovac Josip Đakić, došao je u nemilost branitelja koji su ga prozvali glasnogovornikom Ive Sanadera jer je kazao da general Gotovina mora svoju istinu braniti pred Haškim sudom.

Hvidra po istoj špranci nije sudjelovala ni u sljedećem većem braniteljskom buntu tijekom HDZ-ove vladavine.

2011. pobuna zbog uhićenje Purde

U veljači 2011., ravno deset godina nakon velikog mitinga na splitskoj Rivi, branitelji su opet na ulicama. Ovaj put razlog nije Mirko Norac, već Tihomir Purda. Na vlasti je HDZ na čelu s Jadrankom Kosor.

Na samom početku godine u BiH je uhićen vukovarski branitelj Tihomir Purda. Iako se već godinama nalazio na srbijanskoj tjeralici zbog navodnog ubojstva vojnika JNA, Hrvatska nije o tome obavijestila Purdu te je 'pao' na graničnom prijelazu Orašje. Popis sa stotinama hrvatskih branitelja kojim navodno raspolaže Srbija ugrijao je političku atmosferu te zime i doveo do zahlađenja hrvatsko-srpskih odnosa.

Branitelji su prosvjedovali diljem Hrvatske zbog, po njima, mlake hrvatske politike i neštićenja hrvatskih branitelja. Najveći skup pod egidom 'Stop progonu hrvatskih branitelja' odigrao se u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 26. veljače 2011. te je nekoliko tisuća ljudi zahtijevalo ostavku premijerke Kosor.

U isto vrijeme desetak metara dalje odigravao se tzv. Facebook prosvjed, antivladina kampanja kojoj je neko vrijeme na čelu bio Ivan Pernar. Dio huligana s tog prosvjeda žestoko se sukobio s policijom, branitelji su ih probali umiriti, a Radićeva ulica, u kojoj se sve odigralo, izgledala je kao ratna zona.

2013. otpor protiv uvođenja dvojezičnosti

Potkraj te burne godine SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem dolazi na vlast. U svojem će se mandatu suočiti sa žešćim braniteljskim buntom nego svi njegovi prethodnici na premijerskoj funkciji.

Milanović je dirnuo u osinje gnijezdo pokušajem uvođenja dvojezičnosti 2013. u Vukovaru. S obzirom na to da na vlasti nije HDZ, Hvidra i njezin predsjednik Josip Đakić podržavali su otpor iako je glavnu riječ imao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara na čelu s Tomislavom Josićem.

  • +5
Privedeni zbog uklanjanja dvojezičnih ploča Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Josić je danas savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Višemjesečna napeta situacija eskalirala je postavljanjem dvojezičnih ploča. Kako bi vlast ploču stavila na pročelje, veterani bi je razbijali, a bilo je i sukoba s policijom. Sve je rezultiralo sramotnim razdvajanjem vukovarske Kolone sjećanja te godine.

Potkraj 2013. Hvidra je organizirala prosvjede zbog smanjivanja materijalnih prava hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

2014. majka svih prosvjeda u Savskoj 66

No majka svih braniteljskih prosvjeda bio je onaj u Savskoj 66 ispred Ministarstva branitelja. Započeo je u listopadu 2014. pod nazivom '100% za Hrvatsku', sa zahtjevom za smjenom SDP-ovog ministra branitelja Predraga Matića i njegova zamjenika Bojana Glavaševića. Vođe prosvjeda bili su Đuro Glogoški i Josip Klemm.

  • +16
Demontiranje šatora branitelja u Savskoj 66 Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Kako su dani prolazili, bilo je izvjesno da prosvjednici nemaju namjeru otići. Šator je ubrzo postao centralna točka otpora vladajućima, u njemu se dežuralo, jelo i održavalo konferencije za medije. Dovučena je kompletna infrastruktura, čak je i poštar nosio poštu u njega… Trećeg dana prosvjeda tamo je preminula braniteljica Nevenka Topalušić te je po njoj kasnije plato na kojem je bio šator ispred Ministarstva branitelja nazvan Trg Nevenke Topalušić.

Šator je postao i središnja točka HDZ-ovaca koji su tada grijali oporbene klupe. Kolinda Grabar Kitarović nakon pobjede na predsjedničkim izborima već u izbornoj noći stigla je u šator u kojem se slavilo i nazdravljalo u njezinu čast. Bio je to njezin treći posjet šatoru. Kroz njega su prolazili političari, aktivisti, sportaši, pa i crkveni velikodostojnici…

  • +23
Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Tijekom svibnja 2015. napetosti su bile na vrhuncu. Na Trgu bana Jelačića održan je veliki prosvjedni skup na kojem se okupilo oko 50 tisuća ljudi, a krajem mjeseca dogodio se i najgori incident: 222. dana prosvjeda branitelji su otišli prosvjedovati na Markov trg pred Vladu. Kako se ne smije prosvjedovati poslije 22 sata, a oni su se odbili razići, stigla je i interventna policija. Došlo je do naguravanja, a branitelji su se povukli u crkvu sv. Marka. U isto vrijeme oni koji su ostali u Savskoj iznijeli su na ulicu plinske boce prijeteći detonacijom.

Početkom 2016. na vlast dolazi HDZ, a koji mjesec kasnije nestaje i šator iz Savske 66.