HRVATSKA - BIH

Od početka godine 1.083 slučaja prekograničnog kriminala

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2011 16:37
  • Objavljeno 11.03.2011 u 15:51
Ahmetović Karamarko

Ahmetović Karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović potpisali su danas u Opatiji sporazum o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak u zemlji protuzakonit

Dvije zemlje imale su i do sada sporazum ovoga tipa iz 2002. godine, ali je danas potpisani sporazum moderniziran i usklađen s nadležnim EU obrascima što će, procjenjuje se, olakšati, pojednostaviti i ubrzati prihvati i predaja osoba na koje se odredbe sporazuma odnose.

Bosanskohercegovački ministar Ahmetović ocijenio je dosadašnju suradnju dviju zemalja uspješnom. BiH će ulaskom Hrvatske u EU graničiti s Unijom pa se na ovaj način priprema za što kvalitetniju prekograničnu suradnju, rekao je Ahmetović te ocijenio da sklapanje ovakvog sporazuma s Hrvatskom govori o kapacitetima BiH na području migracijskih procesa.

Na sastanku održanom prije potpisivanja sporazuma govorilo se i o aktualnim slučajevima Tihomira Purde i Jovana Divjaka, rekao je ministar Ahmetović upozorivši da ti slučajevi opterećuju unutrašnje političke odnose u BiH te izazivaju probleme u regiji.

'To nije u interesu ni jedne zemlje', poručio je. Istaknuo je kako se dogovorilo da se kod ministara pravosuđa, premijera i predsjednika zemalja inicira postupak poboljšanja političke situacije između država a u cilju sklapanja ugovora kojim bi se ubuduće reguliralo ovakve slučajeve.

Ministar Karamarko je danas potpisani sporazum ocijenio nadogradnjom i europeizacijom dosadašnjeg te izrazio očekivanje da će novi sporazum doprinijeti još boljoj suradnji zemalja i policija.

Spominjući slučajeve Purde, Divjaka ali i Vesne Bosanac rekao je da to donijelo nemir s obzirom na funkcioniranje zakona Srbije iz 2003. godine. 'Zajedničko djelovanje pravnih stručnjaka, ali i političara dviju zemalja odnosilo bi se na taj zakon. Zatražit ćemo da se ministri pravosuđa i državni odvjetnici sastaju s pravnim stručnjacima i u što kraćem roku nađu odgovor na taj zakon koji, s obzirom na to kako se reflektirao kroz ove slučajeve, nije pravedan', kazao je Karamarko.

Slučajevi kao što su Purda, Divjak i Bosanac više se ne bi smjeli dogoditi, ali uz pretpostavku i želju da se odnosi sa Srbijom i dalje održavaju na dosadašnjoj razini, rekao je hrvatski ministar.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ovom prigodom je istaknuo da je preko hrvatsko-bosanskohercegovačke granice prošle godine prešlo 53,5 milijuna putnika.
Hrvatska je 2011. iz BiH temeljem dosadašnjeg sporazuma prihvatila jednu osobu, a BiH predala njih 236. Zabilježeno je 1.083 slučaja prekograničnog kriminala koji su se uglavnom odnosili na krijumčarenje i to cigareta, opijata i automobila, izvijestio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi