OSIM U VRIJEME TURISTIČKE SEZONE

Od Nove godine nema više nedjeljnog šopinga

20.12.2008 u 10:59

Bionic
Reading

Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima na snagu stupa 1. siječnja iduće godine

Po tom dijelu zakona od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice moći će raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno će svaki dan moći raditi od 0 do 24 sata benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično.

U tijeku cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati moći će raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično.

Tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini u listopadu ove godine lokalnim je vlastima omogućeno da sami odluče o tjednom radnom vremenu pa je umjesto radnog vremena od 6 do 21 sat ostavljena mogućnost da se ono produlji do 24 sata.

Zakon o trgovini na snagu je stupio 2. kolovoza, no zbog najava poslodavaca kako bi naglo ukidanje rada nedjeljom moglo uzrokovati otpuštanja velikog broja radnika, odgođena je primjena dijela zakona kako bi poslodavci imali vremena prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima.

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić smatra kako novi sustav rada trgovina ne bi smio uzrokovati otpuštanja trgovaca jer ih nema dovoljno.

Po njezinim riječima 2006. bilo je 55 milijuna odrađenih, ali nenaplaćenih sati u maloprodaji, što bi moglo pokriti 24 tisuće novih radnih mjesta.

O Zakonu o trgovini raspravljalo se više od 11 godina, podsjeća Mišeljić i dodaje kako je zadnji usklađeni prijedlog sindikata, poslodavaca i Vlade godinu i pol dana čekao da uđe u saborsku proceduru.