NIKICA VALENTIĆ

'Od nekadašnje Ine nije ostalo ni i'

21.01.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Nekadašnji premijer, bivši generalni direktor Ine i poduzetnik Nikica Valentić gostovao je u intervjuu tjedna Jasmine Popović na Hrvatskom radiju te je govorio o vrućoj temi otkupa Ine od mađarskog MOL-a i drugim aktualnostima

Valentić je u razgovoru za Hrvatski radio kazao da je Ina nekada činila trećinu hrvatskog BDP-a, a da je danas prilično okljaštrena, prvenstveno zbog nedovoljne pažnje vlasnika.

Prema njegovom mišljenju, potreban je konsenzus oko najave otkupa Ine od MOL-a. 'Iako je konsenzus ofucana riječ, ako se ne dogovorimo oko zajedničkih ciljeva - nećemo uspjeti', smatra nekadašnji hrvatski premijer.

Prisjetio se vremena devedesetih, kada smo u zemlji imali 600 tisuća izbjeglica i 200 tisuća vojnika pa smo je uspjeli voditi bez kredita i s kapitalnim tvrtkama u svojim rukama. Međutim kasnije su prodane i Zagrebačka i Privredna banka, kao i Ina. Valentić smatra da se pravilo zlatne dionice moralo poštovati. Sada preporučuje da se za Inu borimo svim raspoloživim pravnim mogućnostima, do granice boli, kako se slikovito izjasnio.

'Odluku o kupovini Ine potrebno je donijeti na ekonomskim principima, međutim ne smije se činiti greška da javnost bude manipulirana, već sve treba biti transparentno', kazao je Valentić za Hrvatski radio.

No još ne znamo što je predmet prodaje i koja je cijena. Nekadašnji premijer je 'uvjeren da ova Vlada ima potencija, a i hrabrosti, jer samo odlučna hrvatska Vlada, vlada komandosa, može uspjeti'. Naglasio je da Ina ne smije postati skladište derivata i to se ne smije dopustiti. Valentić smatra da je greška počinjena kada su predana upravljačka prava MOL-u.

'Transformirana je i od nekadašnje Ine koja je činila trećinu BDP-a nije ostalo ni i', kaže Valentić. Riječ je o tvrtki koja je tijekom Domovinskog rata skrbila o nizu sektora, brodogradnji i nekretninama. Njena važnost svakako je iznimna, posebno ako dođe do sukoba na Balkanu, a kad jedan od ministara jedne od najznačajnijih država na svijetu govori o zveckanju oružjem na Balkanu, onda je to ozbiljno. Valentić smatra da je i ovakva očerupana Ina - važna. Ipak, potrebno je prvo vidjeti za koju cijenu MOL prodaje Inu i pod kojim uvjetima. 'Predlažem da se o Ini pregovora posebno, a o HEP-u posebno', kaže Valentić.

Prilikom prodaje dijela HEP-a potrebno je izdvojiti prijenos jer to nije za prodaju, kao što nisu ni šume, voda, ni poljoprivredno zemljište. U tom kontekstu mora se staviti na stol odnos države prema privatizaciji. Valentić je siguran da ova Vlada ima odlučnost i snagu u zaštiti nacionalnog interesa. Ako uspije, bio bi to povijesni uspjeh. Ponovio je da na zakonit način, do granice bola, treba pokušati sve da se Ina vrati, ali ne tako da se koriste metode koje se ne mogu braniti, da nas optuže za nasilje, već sve što se može pravno pokriti. 'Tu će se pokazati politička zrelost. Mislim da je ova ekipa svjesna odgovornosti', kazao je Valentić. Nitko ne zna koliko vrijedi Ina, ali dovoljno je vremena da se to riješi. Također je kazao da je protiv referenduma, ali ako je situacija naelektrizirana, onda je i to bolje. Također smatra da je izvrsno vrijeme za uvođenje eura jer smo ionako visoko eurizirana zemlja.