kornati

Od najveće tragedije u povijesti hrvatskoga vatrogastva prošlo je 12 godina; 12 života je izgubljeno, a obitelji i dalje bez odgovora: Što se dogodilo?

30.08.2019 u 06:28

Bionic
Reading

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom 30. kolovoza 2007., 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici

Jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Upravo u Tisnom, večer uoči same godišnjice tragedije, održao se mimohod sjećanja. 12 kamenih divova za 12 vatrogasaca! Među njima dvojica Crvelina, otac i sin.

'Što ide dalje, to je sve to teže, sve gore. Jako nedostaju. Jako, jako i grozno', govori Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca stradalih na Kornatu, prenosi HRT.

  • +50
12 godina od Kornatske tragedije Izvor: Pixsell / Autor: Telefoto

12 godina i ista neodgovorena pitanja: što se dogodilo na Kornatu i tko je kriv?

'Po meni je to sramota što nitko nije odgovarao, a 12 života je izgubljeno', rekla je Vesna Puček, sestra i kći stradalih vatrogasaca.

'Najviše me boli to kad su saznali da sam stradao. Nisu htjeli pomoći, nego smo 5 sati čekali pomoć', rekao je Frane Lučić.

Oni s ozljedama sličnim Franinim, da su pomoć dobili na vrijeme, možda bi i preživjeli: 'Oni su imali realnu šansu da prežive', rekao je Dušan Zečević, sudski vještak, 20. listopada 2012.

Izvor: Pixsell / Autor: N.N.

Jedini krivac za državu je bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Ukrcao je maloljetnike u helikopter, nije poslao pomoć, tajio informacije o tragediji... Dva puta mu sude - dva puta je oslobođen krivnje. No, novih optužnica nema. Ni novih saznanja o uzroku stradanja. U teorije o eruptivnom požaru ili izgaranju nehomogene plinske smjese nitko ne vjeruje. Godine prolaze - odgovora ni odgovornih nema.

  • +16
Mimohod sjećanja u Tisnom Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

'Zna se sve kako tko zapovijeda, tko je koga poslao i tko je s kim komunicirao. Na koju razinu je prešlo spašavanje i gašenje. Mislim da je to jednostavno, ali eto, izgleda da još nije vrijeme da se riješi taj slučaj', rekao je Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno.