VIVIANE REDING I DALJE ČEKA

Od Miljenića sam očekivala pristojnost i odgovor na pismo

27.08.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Dok u Ministarstvu pravosuđa i dalje ne žele otkriti jesu li u roku odgovorili na pismo potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, u njezinom uredu kažu nam da još uvijek čekaju odgovor ministra Orsata Miljenića. Rekli su da računaju na pristojnost i dosljednu primjenu svih zakona EU-a

Prije mjesec dana ministar pravosuđa Orsat Miljenić dobio je pismo povjerenice Viviane Reding u kojem je tražila da se povuku izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji donesene dva dana prije službenog ulaska u EU: 'Do 23. kolovoza 2013. dužna sam primiti vaš odgovor s jasnim obećanjem da će ova promjena hrvatskog zakona biti poništena kako bi se ponovno uspostavila potpuna usklađenost s Okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu, uključujući i primjenu na sva kaznena djela, bez obzira na datum njihova počinjenja', napisala je Reding ministru Miljeniću.

Rok za odgovor istekao je u petak, a od Miljenića još nema ništa u ladicama Europske komisije - potvrdila nam je to glasnogovornica Viviane Reding Mina Andreeva. 'I dalje očekujemo odgovor na pismo koje je povjerenica poslala 23. srpnja... Nije na meni da spekuliram o razlozima zbog kojih hrvatski ministar pravosuđa nije odgovorio povjerenici, no očekivali smo da će se barem udovoljiti osnovnim standardima službene komunikacije i odgovoriti na pismo', rekla je za tportal Andreeva.

Ponovila je da će se kolegij Europske komisije okupiti kako bi razmotrio pokretanje postupka za sankcioniranje Hrvatske, osim u slučaju da Miljenić do sljedećeg tjedna odgovori na pismo: 'Ako odgovori, tada će ovisiti o sadržaju pisma hoće li se pokrenuti postupak sankcioniranja. To će razmotriti Komisija.'

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović nekoliko je puta javno rekao da ne namjerava mijenjati zakon i naglasio da, ako to mogu neke druge članice EU-a, tada i Hrvatska ima pravo ograničiti izručenja. Njegov je stav trebao u pismu pojasniti ministar Miljenić, no u Ministarstvu pravosuđa kao da još uvijek mozgaju o sljedećem potezu na šahovskom polju. Naime, još se nisu izjasnili oko neodgovorenog pisma Viviane Reding, samo su medijima poslali priopćenje u kojem objašnjavaju da se Europski uhidbeni nalog očito ne primjenjuje svugdje isto: 'Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva. (...) Potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

Milanovićeve ocjene da je Hrvatska diskriminirana ako ne može poput Austrije ograničiti izručenja, Andreeva je odlučno odbacila. 'Europski uhidbeni nalog je obaveza koja je preuzeta u pristupnom ugovoru, a nama je u cilju brinuti da se svi zakoni EU-a dosljedno primjenjuju. Ovdje nije u pitanju nikakva diskriminacija', rekla je Andreeva u razgovoru za tportal.