'veliki gubitak'

Od kraljice Elizabete II. oprostili se i kineski predsjednik i japanski premijer

09.09.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Japanski premijer Fumio Kishida u petak je izrazio žaljenje zbog "velikog gubitka" za međunarodnu zajednicu nakon smrti kraljice Elizabete II., izražavajući svoju "duboku tugu", dok je kineski predsjednik izrazio sućut kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu

"Odlazak kraljice, koja je vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz turbulentna vremena u svijetu, veliki je gubitak ne samo za britanski narod nego i za međunarodnu zajednicu", rekao je Kishida.

Kraljica Elizabeta II "vladala je 70 godina, što je najduža vladavina u povijesti, i odigrala je iznimno važnu ulogu za globalni mir i stabilnost", rekao je japanski čelnik.

"Uvelike je pridonijela jačanju odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno posjetom Japanu 1975.", rekao je, dodavši: "Japanska vlada šalje svoju iskrenu sućut britanskoj monarhiji, britanskoj vladi i narodu" .

Japan će istaknuti svoje zastave na pola koplja u znak počasti preminuloj kraljici, najavio je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je "iskrenu sućut britanskoj kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu" povodom smrti kraljice Elizabete II., javili su državni mediji.

"U ime kineske vlade i naroda, kao i u svoje osobno ime, Xi Jinping izrazio je duboku sućut", objavila je državna televizija CCTV. “Njezina smrt veliki je gubitak za britanski narod”, rekao je šef kineske države.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia