svečana večera

Kralj Charles III. u Berlinu: Zajedno smo uz Ukrajinu u obrani njezine slobode

29.03.2023 u 23:43

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles III. rekao je u srijedu navečer na svečanoj večeri u Berlinu da Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka stoje uz Ukrajinu u obrani njezine slobode od ruske agresije te da će činiti sve što može na jačanju anglo-njemčakog prijateljstva

"Zajedno stojimo u zaštiti i unapređenju demokratskih vrijednosti koje dijelimo", rekao je Karlo u govoru na svečanoj večeri u Berlinu prvog dana posjeta Njemačkoj.

"Zajedno smo uz Ukrajinu u obrani njezine slobode i suvereniteta pred ničim izazvanom agresijom", istaknuo je.

Karlo III. ustvrdio je da je spreman "činiti sve što može" tijekom svoje vladavine kako bi ojačao veze UK-a i Njemačke koja je prvo inozemno odredište otkako je postao britanski suveren.

"Odnosi Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva za mene su jako važne... I mogu vam samo potvrditi da ću tijekom cijele vladavine dati sve od sebe da ojačam veze između nas", rekao je na večeri organiziranoj njemu u čas u rezidenciji njemačkog predsjednika u Berlinu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, domaćin večer priređene u njegovoj rezidenciji u dvorcu Bellevue, također je izrazio snagu anglo-njemačkog prijateljstva u svojem govoru, prenosi agencija dpa.

Karlo je kazao da su on i supruga "duboko dirnuti" toplim dočekom u Njemačkoj. Nijemcima je zahvalio na "dirljivim porukama podrške i sućuti" nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. u rujnu.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kralj je zahvalio Njemačkoj i na tome što je primila više od milijun izbjeglica iz Ukrajine "što tako snažno pokazuje velikodušnost duha njemačkog naroda".

Britanski suveren posjetio je Njemačku četrdesetak puta prije nego što je postao kralj, a govor je održao djelomice na njemačkom, a dijelom na engleskom jeziku, ističe dpa. 

Ovo je prvi posjet Karla III. inozemstvu. Kao prvo odredište bila je predviđena Francuska, ali je posjet odgođen zbog nemira koji posljednjih dana potresaju ovu zemlju koja prosvjeduje protiv mirovinske reforme. 

Uoči posjeta Karla III, povjesničari ističu višestruku povezanost britanske kraljevske obitelji s Njemačkom, iz koje dinastija Windsor i vuče porijeklo.

Karlov pra-pradjed , Princ Albert von Sachsen-Coburg, suprug britanske kraljice Victorije je, prema riječima britanskog povjesničara Neila McGregora, velik uzor za aktualnog britanskog kralja.

„I Karlovi preci su bili orijentirani prema Njemačkoj kao simbolu za moderno“, rekao je McGregor.

Dinastija Windsor se do 1917. zvala Sachsen-Coburg-Gotha ali je zbog antinjemačkog raspoloženja 1917. zbog Prvog svjetskog rata, kralj George V. promijenio ime dinastije.

Njemački mediji posvetili su veliku pozornost posjetu britanskog kraljevskog para, koji će, prema najavama, biti praćen na svakom koraku svog boravka u Njemačkoj.