lokalni izbori

Od konačnih odluka u velikim gradovima do obračuna kumova: Ovo će biti najneizvjesnije izborne bitke u nedjelju

28.05.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Drugi krug lokalnih izbora trebao bi razriješiti preostale dileme u županijama, gradovima i općinama u kojima su birači odlučili da će se morati na 'popravni'. Naime od 428 općina, 127 gradova i 20 županija (bez Grada Zagreba sa statusom županije), prema podacima Državno-izbornog povjerenstva (DIP), u 14 županija, 56 gradova i 87 općina birači će u nedjelju ponovno izaći na birališta i odlučiti tko će u njihovim sredinama voditi politiku naredne četiri godine

Treba napomenuti da u drugom krugu nema više postotaka, već pobjeđuje onaj koji ima više glasova. Međutim ako bi se dogodilo da dva kandidata imaju isti broj glasova, zakon predviđa mogućnost trećeg kruga. U nastavku donosimo izborne bitke za koje se, sukladno rezultatima prvog kruga, pretpostavlja da bi mogle biti najneizvjesnije u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Od 20 županija, u njih šest pobjednik je odlučen u prvom krugu. Četiri su pripale HDZ-u, po jedna SDP-u i bivšem članu HNS-a, a danas nositelju nezavisne liste Matiji Posavcu. Od 14 preostalih najneizvjesnije su bitke koje će se voditi u četiri županije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dugogodišnji župan Damir Bajs pobijedio je u prvom krugu s 38,55 posto, a u drugi krug će s HDZ-ovim Markom Marušićem, 36,63 posto. Neizvjesno do samog kraja vjerojatno će biti u HDZ-ovoj utvrdi, Šibensko-kninskoj županiji. Marko Jelić, koji je prije četiri godine s mjesta gradonačelnice Knina skinuo Josipu Rimac (HDZ), sada ozbiljno prijeti da bi to mogao napraviti i Goranu Pauku iz iste stranke na čelu županije. Jelić je u prvom krugu imao 36,52 posto, a Pauk 36,10 posto glasova.

Napetosti neće nedostajati ni u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je bivši HDZ-ovac Darko Milinović s 33,26 posto neznatno pobijedio u prvom krugu pred HDZ-ovim Ernestom Petryjem s 32,04 posto. Dominantna politička figura u Varaždinskoj županiji godinama je bio Radimir Čačić, međutim nije isključena mogućnost da nakon nedjelje više ne bude župan. Čačić je u prvom krugu dobio 30,85 posto, a Anđelko Stričak (HDZ) 27,05 posto glasova.

Premda drugoplasirani u svim preostalim županijama najavljuju preokret u drugom krugu, a tu su posebno glasni Ranko Ostojić (SDP) u Splitsko-dalmatinskoj, Božo Petrov (Most) u Dubrovačko-neretvanskoj i Gari Cappelli (HDZ) u Primorsko-goranskoj županiji, razlika za prvoplasiranima Blaženkom Bobanom (HDZ), Nikolom Dobroslavićem (HDZ) i Zlatkom Komadinom (SDP) ipak je prevelika i preokreti se čine malo vjerojatnima.

Traži se 57 gradonačelnika

Od 127 gradova u prvom krugu gradonačelnici su izabrani u njih 70. Prema podacima portala gradonačelnik.hr, HDZ je dobio 36 gradonačelnika, SDP 13 dok je ostatak pripao nezavisnima, deset, i ostalim strankama: IDS-u pet, a HSS-u, HSLS-u, Reformistima, FOKUS-u, NLM-u i PGS-u po jedan. Valja napomenuti da u pet gradova (Hrvatska Kostajnica, Nin, Skradin, Pakrac i Novigrad) HDZ-ovi kandidati nisu ni imali protukandidate pa je pobjednik bio unaprijed poznat.

  • +10
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Najveći interes javnosti, ali i stranaka svakako je za četiri najveća grada iako i po rezultatu iz prvog kruga, ali i po posljednjim anketama u Zagrebu i Osijeku ne bi trebalo biti trilera. U Zagrebu, čiji je proračun veći od svih ostalih gradova i općina zajedno, sve upućuje na to da će gradonačelnik postati Tomislav Tomašević (Možemo!) dok bi Osijek prvi put u trideset godina trebao dobiti gradonačelnika iz redova HDZ-a – Ivana Radića. U Rijeci je situacija nešto neizvjesnija dok bismo u Splitu mogli gledati u semafor dok se ne izbroji zadnji listić.

Ivica Puljak (Centar) osvojio je u prvom krugu 26,82 posto, a HDZ-ov Vice Mihanović 23,23 posto glasova. Posljednjih dana vode žestoke debate, a istraživanja daju prednost Puljku iako bi o svemu na kraju mogli odlučiti – neodlučni birači. U Rijeci je u prvom krugu Marko Filipović (SDP) imao 30,25 posto, a nezavisni Davor Štimac (16,10 posto). Istraživanja prednost daju Filipoviću, ali i u Rijeci, kao i u Splitu, puno toga ovisit će o neodlučnima.

Napeto bi moglo biti u Zadru ako na birališta izađu birači performera Enija Meštrovića, poznatog kao Ričard, koji nije ušao u drugi krug, ali je listom napravio darmar i bez njega se neće moći u Gradskom vijeću. U drugi krug prošli su Branko Dukić (HDZ) i Marko Vučetić (SDP). Dukić je u prvom krugu ostvario osjetnu prednost, bilo je 38,42 posto naprema 26,32, ali pitanje je hoće li izaći i kome će se prikloniti Meštrovićevi birači (23,49 posto).

Od manjih gradova interesantno će biti u Buzetu, u kojem je povratnik na političku scenu Damir Kajin promijenio dres i sada igrajući za SDP pokušava preuzeti grad u unutrašnjosti Istre. Razlika između njega i drugoplasiranog kandidata grupe birača Deana Prodana u prvom krugu bila je svega 179 glasova. Presuditi bi mogli IDS-ovi birači, čija kandidatkinja nije prošla u finale.

Podjednako neizvjesno, premda rezultat iz prvog kruga to ne sugerira, moglo bi biti u Pazinu. Suzana Jašić (Možemo!) i Renato Krulčić (IDS) odlučit će o pobjedniku. Krulčić je u prvom krugu imao 48 posto, a Jašić 36, ali u drugom krugu podupire je SDP pa će biti zanimljivo vidjeti ishod.

Premda rezultati prvog kruga iz Opatije i Makarske sugeriraju da u drugom krugu ne bi trebalo biti problema za prvoplasirane Ivu Dujmića (Nezavisni) i Zorana Paunovića (SDP), teško da bi se moglo reći da je riječ o sigurnoj okladi. Bivši SDP-ovac Dujmić vodi Opatiju 12 godina, a račune bi mu mogao pomrsiti Fernando Kirigin (SDP). Razlika iz prvog kruga od oko 400 glasova nije nedostižna, osobito zna li se da nitko nema većinu u Gradskom vijeću. Kome se priklone birači trećeplasirane Neve Slani iz Akcije mladih, bit će pobjednik.

U Makarskoj pak Paunović ne brani poziciju. Kao izazivač Jure Brkana (HDZ) pomrsio mu je račune u prvom krugu, ali i u Vijeću, u kojem nitko nema većinu. Razlika iz prvog kruga nešto je manja od tisuću glasova, premijer Andrej Plenković na turneji po Dalmaciji dao je podršku Brkanu, mobilizira se članstvo, ali pitanje je hoće li na izbore izaći glasači trećeplasirane Ivane Miočević Franić (Nezavisna lista Osejava) koja drži ključeve većine u Vijeću.

Malih razlika u prvom krugu ima po cijeloj Hrvatskoj, pa je tako u Lepoglavi Marijan Škvarić (HNS/HSS) imao 125 glasova više od HDZ-ova Roberta Dukarića. Povratnik na političku pozornicu Pjerino Bebić imao je u Hvaru 117 glasova manje od Rikarda Novaka, a presuditi bi mogli SDP-ovci, čiji kandidat nije prošao u drugi krug.

Kum protiv kumčeta iz iste stranke za načelničku poziciju

U nizu općina vodit će se zanimljive borbe. Tako su u Dugom Ratu - usput budi rečeno, jedinici lokalne samouprave s najviše kandidata u prvom krugu, deset - u drugi krug prošli kum i kumče. Kum Tonči Bauk, iako još uvijek član HDZ-a, kandidirao se kao nezavisni dok je njegovo kumče Frane Maričić bio na listi HDZ-a. Maričić je u prvom krugu osvojio 179 glasova više, ali kako ih je puno bilo razasuto među preostalim kandidatima, pitanje je kako će sve završiti.

Napeto će biti i u Trilju, u kojem je bivši HDZ-ovac Ivan Šipić imao svega 24 glasa više od Ivana Bugarina (HDZ). Prevagu bi mogli donijeti glasači Mosta, čiji kandidat nije prošao dalje.

U Podgori se pak nakon prvog kruga pobjeda smiješi Petri Radić (NLM) te bi mogla skinuti dugovječnog Antu Miličića. Razlika je bila manja od 200 glasova, a ključ drže birači HDZ-a i SDP-a, čiji su kandidati u prvom krugu bili statisti.