VLADA U FUTURU

'Od deset zadaća ostalo je još deset'

12.11.2012 u 07:04

Bionic
Reading

Vlada se 'žustro' bacila na posao u namjeri da riješi 10 žurnih zadaća koje joj je dala Europska komisija, ako namjerava zemlju do 1. srpnja iduće godine uvesti u Europsku uniju. Doduše, u mjesec dana otkada je objavljen sveobuhvatni izvještaj o monitoringu nad Hrvatskom, nije ispunjena ni jedna točka, ali odgovorni nas uvjeravaju da je sve pod kontrolom

Tako je Vlada na redovitoj sjednici zadnjeg dana listopada revidirala akcijski plan za ispunjavanje preostalih 10 obveza za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), po kojem bi većina od preostalih deset točaka bila završena do Nove godine.

Isto je ponovila i desetak dana kasnije ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Utvrđeni su datumi ispunjenja rokova i raspoređen posao, samo što smo već na polovici studenoga, a ni jedna zadaća nije odrađena. Imamo još mjesec dana i kad naši ministri i ostali administrativni kapaciteti uđu u predbožićno raspoloženje, probudit će se na Sveta tri kralja. Odgovorni kažu da je Hrvatska svjesna svojih obaveza i učinit će sve da bi ih ispunila.

Tako je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade 25. listopada, pred odlazak u Berlin, kada je trebalo isprati gorak okus njemačkih kritika o našoj nespremnosti za EU, zagrmio: 'Lista uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti za ulazak u Europsku uniju do kraja godine spast će na jedno do dva slova.' Onda se 'jedno do dva slova' proširilo na dva, već sutradan na otvorenom sastanku Odbora za europske poslove gdje je potpredsjednik Vlade Neven Mimica kazao da će nam za iduću godinu vjerojatno ostati riješiti zaostatke na sudovima i prijevode pravne stečevine.

Prošle srijede o rješavanju ovoga problema izjasnila se ministrica Pusić. Ona sada spominje dvije i pol zadaće koje ćemo prebaciti u 2013. godinu, ali i napominje da sve mora biti gotovo do kraja siječnja kako bi rezultati mogli biti obuhvaćeni u proljetnom izvještaju o monitoringu nad Hrvatskom koji će biti objavljen u ožujku. Proces ispunjavanja zadaća neraskidivo je vezan uz proces ratifikacije. Njemačka je već zaprijetila da će s ratifikacijom pričekati do proljetnog izvješća, a sve iz prikrajka promatraju Nizozemska i Velika Britanija. Slovenija je druga priča.

Dakle, sada ministrica Pusić kaže da u ovoj godini nećemo dovršiti granični prijelaz na izlazu i ulazu u Neum, dio zakona iz područja reforme pravosuđa i neće biti riješeno pitanje restrukturiranja jednog od triju brodogradilišta, iako je situacija poprilično neizvjesna i u Brodosplitu, i 3. maju, i Brodotrogiru. Valjda će prijevodi pravne stečevine, koje je spominjao Mimica, onda biti gotovi do Nove godine.

Na kraju se nadamo da idućeg tjedna nećemo slušati izjave o tome kako će nam za iduću godinu ostati obaviti tri i pol zadaće. Kako bilo, s nestrpljenjem iščekujemo ispunjavanje, za početak, barem jedne zadaće koju je pred nas stavila Europska komisija, kako bismo vidjeli da se nešto konkretno radi. Od obećanja se ne živi.