NEVEN MIMICA:

'Hrvatska nije ni trebala biti spremna u listopadu'

26.10.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora održao je otvorenu sjednicu s predstavnicima civilnoga društva na temu monitoringa Europske komisije nad hrvatskim procesom pristupanja Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na pitanjima obuhvaćenim poglavljem 23, Pravosuđe i temeljna prava

Marina Škrabalo, u ime Platforme 112 koja okuplja 69 organizacija civilnog društva iz cijele Hrvatske, izrazila je nadu da će se proces strukturnih reformi, posebno u području vladavine prava, nastaviti i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predstavnike nevladinih udruga još uvijek muče problemi koji su prisutni već dug niz godina. Takoje Željka Leljak Gracin upozorila da je besplatnu pravnu pomoć u Hrvatskoj još uvijek teško ostvariti unatoč tome što je bila uvjet za otvaranje i zatvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. Eugen Jakovčić iz Documente se zauzeo za žrtve rata koje su tužile Vladu za nadoknadu štete i izgubile sporove. Sada, smatra Jakovčić, osim što su bili žrtve rata, za to moraju i platiti.

On je također izrazio nezadovoljstvo što nakon suđenja za ratne zločine u Lori, Gospiću, Osijeku, i Gruborima istrage nisu pokrenute još protiv nekih visokih dužnosnika, posebno spomenuvši Željka Sačića, Davora Domazeta Lošu, Matu Laušića i Vladimira Šeksa. Sam Šeks koji je također bio nazočan sjednici odmah je odgovorio Jakovčiću rekavši da je Državno odvjetništvo ocijenilo da nema osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Optužio je Documentu da pritišće Državno odvjetništvo da se promijeni odluka. Od predstavnika nevladinih udruga spomenimo i Veljka Džakulu iz Srpskog demokratskog foruma, kojeg je zanimalo kako napreduje proces stambenog zbrinjavanja i povratka imovine srpskim izbjeglicama.

S druge strane, potpredsjednik Vlade Neven Mimica vezano uz proces pristupanja Europskoj uniji je rekao da će do Nove godine biti riješeno osam od 10 zadaća koje je pred Hrvatsku stavila Europska komisija u posljednjem izvješću o monitoringu. Najteže će biti riješiti problem neriješenih sudskih predmeta i prijevod pravne stečevine, a sve ostalo, pa i popisivanje kupoprodajnog ugovora za Brodosplit, kao i rješavanje pitanja ostalih brodogradilišta, bit će dovršeno do kraja ove godine. Što se tiče pitanja sudskih zaostataka, nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar je rekao da taj problem neće biti moguće riješiti u predviđenom roku, ali važno je pokazati volju. Mimica je ustvrdio da će Hrvatska izvršiti svoje obaveze i biti spremna za ulazak u EU. 'Upravo po pitanju spremnosti je došlo do nerazumijevanja i drugačijeg tumačenje izvješća o monitoringu između Europske komisije i nekih političkih krugova u zemljama članicama.

Zadatak Hrvatske nije bio da bude spremna za članstvo u listopadu 2012. godine, nego je smisao monitoringa da pokaže ima li dovoljno elemenata da Hrvatska bude spremna do datuma pristupanja', kazao je Mimica, koji smatra da je Hrvatska na određeni način žrtva međusobnih odnosa u EU u širem kontekstu i predizborne kampanje u nekim zemljama članicama. Još je zanimljivo spomenuti kako su se HDZ-ovi članovi odbora Andrej Plenković Davor Stier ponovo vratili na priču oko ogovaranja Hrvatske ustvrdivši da su oni u inozemstvu samo štitili interese naše zemlje i da je neprimjereno i nevjerodostojno da ih se ovako optužuje iz Vlade.