pomoć države

Od 1100 mogućih, stiglo tek 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu, ministar Banožić poziva Zagrepčane da se jave

29.05.2020 u 08:45

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Mario Banožić istaknuo je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a da su pronašli model kako zbrinuti 1100 osoba čije nekretnine imaju oznaku 'crveno' i čija je nekretnina neupotrebljiva tako što će im država financirati najamninu

'Imaju se pravo javiti na javni poziv prema kojem prema prvom članu kućanstva imaju pravo na 35 kavadrata, a za svakog dodatnog po deset kvatrata. Do maksimalmne procjene vrijednosti 70 kuna po kvadratu. Učinili smo još dva koraka. U suradnji sa studentima ekonomskog i pravnog fakulteta organizirana je pomoć ljudima smještenima u Cvjetnom u prikupljanju i ispunjavanju dokumentacije. Prva rješenja bit će dodijeljena danas', rekao je Banožić za HRT.

Naveo je kako je u suradnji s Ministarstvom demografije napravljen i model zbrinjavanja socijalno ugroženih ljudi. Naime, raspisat će se javni poziv za korištenje oko trideset stanova koje država daje u najam, ali ovim pozivom neće biti obuhvaćeni podstanari već će oni sami morati naći smještaj.

'Građanima čija je nekretnina dobila 'narančastu' oznaku država će financirati štetu temeljem javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo graditeljstva', rekao je.

Građane koji tvrde njihova oznaka nije 'narančasta' nego 'crvena' poziva da se jave na javni poziv i Ministarstvo državne imovine će provjeriti njihove oznake i revidirati ih ukoliko je to uistinu tako. Mjera financiranja najamnine trajat će do 1. rujna 2021. ili dok se postojeća nekretnina ne sanira ili dok se ljudima ne nađe zamjenska nekretnina koja će se financirati iz fonda solidarnosti. U osam dana, odtkad je poslan poziv imamo 130 prijava, od 1100 mogućih.

'Pozivam ljude da se prijave, jer je bitno da se oformi evidencija. Ako postoji skupina ljudi koja neće biti obuhvaćena ovim mjerama, možemo vidjeti što se može napraviti za njih', zaključio je Banožić te najavio da će Zakon o obnovi biti sigurno donesen najesen.

  • +9
Skidanje kupole zgrade oštećene u potresima na križanju Ilice i Frankopanske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX