ANALIZA IZ TEHERANA

'Očitali smo lekciju Izraelu. Sad znaju - ako taknu nekog Iranca, uzvratit ćemo'

14.04.2024 u 19:15

Bionic
Reading

Profesor Syed Mohammad Marandi sa sveučilišta u Teheranu u programu BBC-a odgovorio je na pitanje što je Iran postigao u svom prvom izravnom udaru na Izrael, napadu bez presedana koji Izrael kaže da je propao.

'Iran je očitao lekciju Izraelu', rekao je Marandi, inzistirajući na tome da ovaj napad simbolizira kraj iranske sigurnosne doktrine strateškog strpljenja.

Naime, kad god bi Iran bio napadnut u nekoj od tajnih izraelskih operacija, Iran se suzdržavao ili uzvratio preko svojih regionalnih posrednika.

'Sad se jednadžba promijenila. Kad god izraelski režim dotakne bilo kojeg Iranca, Iranci će uzvratiti režimu i SAD-u i Britaniji koji im priteknu u pomoć', rekao je Marandi.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Marandi inzistira je na tome da je baza zračnih snaga Nevatim u južnom Izraelu teško oštećena iranskim preciznim projektilima. Izrael tvrdi da je izravni pogodak izazvao manju štetu, a baza je i dalje funkcionirala.

Njegova oštra upozorenja naglašavaju povećani rizik u ovom novom poglavlju u dugotrajnom ratu u sjeni između arhineprijatelja u regiji Bliskog istoka, zaključuje BBC.