ISTINA O MARKU AZAPOVIĆU

Očekuju se rezultati istrage smrti mladog navijača iz Županje

06.05.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Policija bi danas ili sutra mogla objaviti rezultate interne istrage smrti 18-godišnjeg navijača Marka Azapovića iz Županje koji je umro prije desetak dana, po sumnjama njegove obitelji, od posljedica policijskog premlaćivanja zbog čega su diljem Hrvatske prosvjedovale navijačke skupine.

Nakon njegove smrti policija je pokrenula internu istragu kako bi utvrdila je li bilo propusta u njezinom postupanju i upotrebe sile, posebno prekomjerne, doznaje se u MUP-u u kojem do okončanja istrage ne žele iznositi detalje o tom slučaju.

Mladić je umro 21. travnja u svojem domu, oko mjesec dana nakon što je bio na ispitivanju u policiji jer je navodno duže vrijeme potkradao svoju tetku od koje je ukrao 80-ak tisuća kuna.

Županjska policija uhitila ga je 19. travnja, a nakon dva dana odveden je i pred suca istrage u Vukovar koji ga pustio da se brani sa slobode.

Njegova obitelj, međutim, u medijima je izrazila sumnju da je umro od posljedica policijskog premlaćivanja. Tvrde da su tek nakon njegove smrti našli liječnički nalaz, prema kojem je 20. ožujka doveden u hitnu pomoć gdje je rekao da su ga policajci tukli i zlostavljali. Prema liječničkom nalazu mladić je imao hematome na vratu, manji hematom na koljenu, dva natučena rebra i natečen vrat.

U policiji su potvrdili da je 18-godišnjak bio na ispitivanju, ali tvrde da nije imao nikakvih primjedbi na postupanje. Po službenom izvješću koji je vukovarsko-srijemska policija policija objavila nakon uhićenja mladić je od 1. lipnja prošle do 19. ožujka ove godine u više navrata provalio u kuću 82-godišnjakinje iz Županje kojoj je ukrao veću količinu domaćeg i stranog novca.

Nakon smrti državno odvjetništvo je zatražilo obdukciju, a mediji su objavili da je mladić umro od ugruška u srcu.

Mladi Azapović je bio navijač Hajduka i pripadnik Torcide pa su mu navijači diljem Hrvatske, ali i u drugim zemaljama odali počast komemoracijama te prosvjedima i transparentima reagirali na navodnu policijsku brutalnost.

Tako je bilo i u jučerašnjem navijačkom okupljanju u Splitu koje je, na kraju, završilo uličnim nasiljem.