ISCRPLJENI RESURSI

Očajno stanje u Portugalu: Najveći prosjek zaraženih i umrlih na svijetu, bolnice traže međunarodnu pomoć

26.01.2021 u 21:50

Bionic
Reading

Portugalske bolnice u utorak su pozvale vlasti da zatraže međunarodnu pomoć kako bi se covid-19 pacijenti prebacili u inozemstvo, u vrijeme dok država ima rekordan broj umrlih a glavna lisabonska bolnica nema više kamo pohraniti tijela umrlih.

Broj umrlih od covida-19 u Portugalu u posljednja 24 sata iznosio je rekordnih 291, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije narastao na 11.012, sa 653.878 zaraženih.

Portugal sada ima najveći sedmodnevni prosjek slučajeva i mrtvih na milijun stanovnika na svijetu, pokazuju podaci stranice ourworldindata.org.

Najveća lisabonska bolnica Santa Maria morala je nabaviti dva hladnjaka i instalirala ih je ispred svoje mrtvačnice, s kapacitetom za 30 tijela, objavio je njezin glasnogovornik.

Javne bolnice teško se nose s pritiskom virusa, pa su im se priključile vojne zdravstvene jedinice u Lisabonu i Portu.

Lokalno vijeće Torres Vedrasa, općine u blizini prijestolnice koja se bori sa značajnim širenjem zaraze u nekoliko domova za starije i nemoćne, pozvala je ministarstvo vanjskih poslova da zatraži međunarodnu pomoć.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je na konferenciji za medije kazao kako nema potrebe stvarati „uzbunu“ o međunarodnoj pomoći, no dodao je: „Znamo da postoje prijateljske zemlje koje će pomoći“.

Ministrica zdravstva Marta Temido je u ponedjeljak za televiziju RTP rekla kako portugalska vlada „pokreće sve dostupne mehanizme, uključujući međunarodni okvir, kako bi osigurala najbolju skrb za pacijente“.

Temido je upozorila da lokacija Portugala na samom zapadu Europe predstavlja poteškoću za prijevoz pacijenata, posebno jer su i druge države EU-a pod velikim pritiskom borbe protiv covida-19.

Diljem Portugala je za pacijente s covidom-19 određeno 830 kreveta na intenzivnoj njezi, od njih ukupno 1,2 tisuće. Na intenzivnoj njezi je trenutno 765 pacijenata s koronavirusom, pokazuju podaci u utorak.