AUTORSKA PRAVA

Obuljen Koržinek: Novi instrumenti za zaštitu hrvatskih autora, izvođača, distributera i producenata

06.12.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Intelektualno vlasništvo temelj je suvremene ekonomije, a zaštita autorskih prava ključna je za budućnost kreativnih i kulturnih industrija, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u sklopu obilježavanja 30. godina Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV)

''Tradicija zaštite intelektualnog vlasništva i autorskih prava je duga, ali danas možda više nego ikada, prepoznajemo koliko je upravo taj segment intelektualnog vlasništva temelj suvremene ekonomije'', rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

''Što se tiče kulturnih i kreativnih industrija, autorska prava su početak svega'', ocijenila je.

Ministarstvo kulture i medija preuzelo je nadležnost nad tim ključnim segmentom za budućnost kreativnih i kulturnih industrija a novi zakonodavni okvir, uključujući i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, primjeren je izazovima digitalnog vremena, kazala je Obuljen Koržinek.

''Brojna su kršenja autorskih prava kao posljedica dijeljena sadržaja digitalnim putem. Unijeli smo neke instrumente koji će pomoći zaštititi naše autore, izvođače, distributere i producente. Naravno, tehnologija se tako brzo razvija da smo svjesni da moramo i dalje razvijati legislativu kako se budu pojavljivali novi oblici stvaranja i distribucije kulturnih sadržaja'', rekla je.

Glavna ravnateljica DZIV-a Ljiljana Kuterovac istaknula je kako područje intelektualnog vlasništva još nije dovoljno prepoznato i gospodarstvo ga ne prepoznaje u punoj mjeri.

Dodala je kako se najviše uočenih nepravilnosti ili kršenja zakona odnosi na povredu prava žiga i i nepoštivanje autorskih prava.

U sklopu okruglog stola održana su i četiri panela na kojima je govorilo dvadesetak pravnih stručnjaka i gospodarstvenika koji su istaknuli zaštitu intelektualnog vlasništva u području tehnologija i zaštite ulaganja.

Predsjednik uprave Plive d.o.o. i Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan naglasio je i kako u Plivi štite preko 1000 različitih žigova, brendova i značajnih patenata.