ministrica u saboru

Obuljen Koržinek: Neovisnim producentima vraćamo dio poreza za nove filmove

28.02.2024 u 20:58

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će se zakonskim izmjenama omogućiti neovisnim producentima povrat dijela uplaćenih poreza za snimanje novih filmova, dok oporbene zastupnice upozoravaju na nedostatak novca u Hrvatskom audiovizualnom centru.

'Uz sve dosadašnje modele, uspostavljamo novi model izvora financiranja za proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela. Dakle, otvara se mogućnost da producenti audiovizualnih djela određeni iznos sredstva, koja su uplatili kroz različita fiskalna davanja, investiraju u nova djela'', rekla je ministrica kulture predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Pravo na financijski poticaj imaju producenti dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, dokumentarnih filmova, serija i animiranih filmova koji se smatraju neovisnim proizvođačima, a koji plaćaju porez u Hrvatskoj.

Oni će, od ukupnog iznosa koji su uplatili u proračun na ime poreza na dobit, poreza na dohodak i PDV-a u posljednjih pet godina, moći natrag povući između 10 i 132 tisuće eura za proizvodnju novih djela, pojasnila je ministrica.

''Na taj ćemo način doprinijeti stabilnom poslovanju, zapošljavanju i jednom obliku sigurnosti te poticanju razvoja novih audiovizualnih proizvoda'', kazala je Obuljen Koržinek.

Novi izvori financiranja potrebni su kulturnoj i kreativnoj industriji, ističe resorna ministrica, jer je ona projektno orijentirana i uglavnom nema pristup kreditima banaka kao što ga imaju neke druge industrije.

Oporbeni klubovi SDP-a i Možemo podržavaju predložene zakonske izmjene, ali upozoravaju da je producentima potrebno više novca jer su troškovi snimanja značajno poskupjeli.

Glasovac: Dobrobit proizišla iz zakona bit će nedovoljna

Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je da je financijska kriza u filmskom sektoru bila toliko velika da će dobrobit koja će proizaći iz ovog zakona biti nedovoljna.

''U godišnjem proračuna HAVC-a nedostaje četiri do šest milijuna eura da bi se osigurala minimalna proizvodnja predviđena nacionalnim planom razvoja audiovizualnih djelatnosti te da bi se osigurala egzistencija umjetnika koji stvaraju audiovizualna djela'', rekla je Glasovac.

Prepreku proizvodnji novih filmova Glasovac vidi i u politici javne televizije.

''HRT predstavlja posebno razočaranje za mnoge produkcijske timove jer će radije uvoziti određene putopise ili promovirati nekakve franšizne programe nego sudjelovat u produciranju i podršci kvalitetnog domaćeg filma ili serije'', izjavila je.

Urša Raukar Gamulin (Možemo) također smatra da je predstavljeni model financiranja inovativan, ali neće ispuniti rupu koja postoji u hrvatskoj filmskoj proizvodnji.

''Mnogi producenti odustaju od snimanja jer se ne mogu se zatvoriti financijske konstrukcije samo novcem koji se dobije od HAVC-a. Kada će se povećati sredstva za film'', pitala je Raukar Gamulin.

''Budžet HAVC-a bio je 2018. oko 4 milijuna eura, a danas je oko 10 milijuna eura. Projektni budžet hrvatskog dugometražnog filma iznosio je oko 400 tisuće eura, a ove je godine dvostruko veći. Mislim da smo napravili ogroman iskorak u poboljšanju produkcijskih uvjeta'', odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek.

Vesna Bedeković (HDZ) istaknula je da je pandemija covida-19 značajno utjecala na proizvodnju, distribuciju i potražnju audiovizualnih djela na globalnoj razni, dok će se zakonskim izmjenama ''povećati kvaliteta i konkurentnost domaćih kulturnih proizvoda i produkcijskih kuća na međunarodnoj razini''.