189 UBOJSTAVA

Obrana generala traži još vremena za istragu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2009 15:30
  • Objavljeno 05.03.2009 u 15:19
Gotovina, Markač, Čermak

Gotovina, Markač, Čermak

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža

Na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom u četvrtak je rješavanjem preostalih administrativnih pitanja završen tužiteljski dio dokaznog postupka, a suđenje se nastavlja 19. ožujka posebnim ročištem na kojem bi obrana generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača trebala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju dijelova, odnosno čitave optužnice

DEN HAAG - Ovisno o odluci raspravnog vijeća, izvođenje dokaza obrane slijedit će mjesec dana nakon toga posebnog ročišta.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine tijekom i nakon akcije Oluja u ljeto 1995. godine i suđenje je počelo 11. ožujka prošle godine.

Dokazni postupak tužiteljstva zaključen je rješavanjem preostalih administrativnih pitanja, uglavnom usvajanja u spis dokaza koje su u dosadašnjem tijeku postupka predložili obrana i tužiteljstvo.

No, Sudskom vijeću preostalo je rješiti nekoliko podnesaka obiju strana u postupku o čijem će rješavanju ovisiti daljnji raspored suđenja.

Među njima su zahtjev tužiteljstva da se pred sudom ponovno sasluša Marko Rajčić, nekadašnji zapovjednik topništva Zbornog područja Split koji je nadavno svjedočio pred Tribunalom o uporabi hrvatskog topništva u Oluji.

Tužitelji traže da se Rajčić pozove obvezujućim nalogom kako bi odgovorio na pitanja o popisu topničkih ciljeva Jagoda operativne skupine Zadar koji su naknadno uvršteni u dokazni spis.

Haško tužiteljstvo zatražilo je i saslušanje pet svjedoka koji bi trebali potvrditi autentičnost tzv. brijunskih transkripata sa sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom uoči Oluje 31. srpnja 1995. godine. Predstavnici tužiteljstva su, međutim, neslužbeno najavili da će odustati od toga zahtjeva.

Osim toga, Sudsko bi vijeće trebalo odlučiti o podnesku obrane u kojem se zbog dodatnih priprema traži odgoda početka iznošenenja argumenata za odbacivanje optužnice.

Prema riječima Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea, obrani je potrebno dodatno vrijeme za istragu o 189 ubojstava koja nisu bila obuhvaćena prvobitnom optužnicom, nego su u nju uvrštena naknadno.

Najavljujući nastavak suđenja za 19. ožujka, predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie rekao je da su, s obzirom na sve nerješene zahtjeve, nakon toga ročišta moguće izmjene u rasporedu nastavka suđenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi