ALKOHOLNO VRENJE

Obnaženi Jeljcin paradirao pred Bijelom kućom

22.09.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin opako se napio tijekom posjete Washingtonu, gdje je uočen pred Bijelom kućom u donjem rublju, dok je pokušavao zaustaviti taksi kako bi mogao otići na pizzu

WASHINGTON - Te večeri djelatnik službe sigurnosti Bijele kuće zamijenio ga je s uljezom jer je bivši predsjednik teturao pred rezidencijom službenih gostiju. Detalje koji sramote Jeljcina iznio je bivši američki predsjednik Bill Clinton, povjeravajući se Tayloru Branchu, bivšem cimeru i piscu koji kompilira 'oralnu povijest' kroz 79 intervjua snimljenih tijekom Clintonova predsjedništva, piše britanski Telegraph.

Clinton je bio daleko suzdržaniji kada je trebalo pričati o odnosu s Monicom Lewinsky, kazujući samo da se 'slomio' pod osobnim i profesionalnim pritiscima.

Prema izvacima iz Branchove knjige 'Clintonove snimke' na 707 stranica, koje prenosi USA Today, Clinton je snimke skrivao u ladici s čarapama. No Branch je nakon svakog razgovora snimao što mu je Clinton netom prije rekao.

Jedan izvadak odnosi se na spor Clintona i njegovog tadašnjeg zamjenika Ala Gorea, neposredno nakon što je Gore doživio neuspjeh na predsjedničkim izborima 2000. godine. Kada je Clinton rekao Goreu da mu je on mogao dobiti izbore da se više uključio u kampanju, Gore je odgovorio da mu je Clinton zapravo bio 'uteg' zbog afere Lewinsky. Nakon tih opaski, Clinton i Gore su 'eksplodirali', međusobno se optužujući za poraz Demokrata tijekom dvosatne svađe.

Jeljcin je pak 1995. odsjeo u Blair Houseu, rezidenciji za goste Bijele kuće. Pripadnici službe sigurnosti otkrili su ga kako polugol stoji na Aveniji Pennsylvanija. Bivši ruski predsjednik, koji je preminuo prije dvije godine, jedva je procijedio da želi pizzu.

Branch kaže da nije uvijek bilo lako zadržati Clintonovu koncentraciju. Jednom prilikom, predsjednik je prekinuo njihov razgovor o državničkim temama kako bi pomogao svojoj kćeri da završi školski sastav o Frankensteinu.

Branch tvrdi da je uoči tiskanja knjigu poslao Clintonu, ali ovaj nije imao nikakve intervencije ni zahtjeve za ispravcima.