VEĆE ODŠTETE ZA POGINULE

Obitelji žrtava Germanwingsa tužit će Lufthansu američkim sudovima

20.04.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Poslije središnje komemoracije za 150 žrtava zrakoplovne nesreće Germanwingsa, analiza te tragedije ulazi u novu fazu u kojoj se u raspravi o odšteti pojavljuju i prijetnje američkim sudovima u slučaju da kompanija ne stavi na raspolaganje dovoljno novca, prenose njemački mediji

Odvjetnik žrtava stradalog zrakoplova Germanwingsa, tvrtke-kćeri moćne njemačke aviokompanije Lufthanse, Elmar Giemulla rekao je za Reuters da je već u kontaktu s odvjetnicima američkih žrtava i time potvrdio saznanja da pojedini članovi obitelji najavljuju da će pred američkim sudovima tražiti pravdu ako Lufthansa ne ponudi dovoljno prihvatljivu odštetu.

Kada je riječ o američkim i njemačkim sudovima, mediji javljaju da su u Americi odštete puno više nego u Njemačkoj budući da se računaju i emocionalne posljedice gubitka najmilijih.
Primjerice, u Njemačkoj se odšteta računa na temelju izgubljene ušteđevine žrtava i drugih financijskih pokazatelja gubitka, poput putnih troškova, no nije uobičajeno razdvajati odštetu za bol i patnju od navedenih gubitaka. To znači da informacija koju je objavila Lufthansa da su u školi letenja znali o Lubitzovoj depresiji ne može utjecati na visinu odštete u Njemačkoj, što je mogućnost koju dopuštaju američki zakoni.

Gotovo polovica žrtava leta Germanwings na relaciji Barcelona – Duesseldorf njemački su putnici, a preostale žrtve podrijetlom su iz niza zemalja, uključujući Španjolsku, Veliku Britaniju, SAD, Australiju i Argentinu.

Američki odvjetnik Giemulla istaknuo je kako želi za svoje klijente, članove obitelji žrtava u Njemačkoj osigurati i naknadu zbog emocionalne štete te kako bi kad se sve zbroji odšteta mogla dosegnuti iznos od milijun i pol eura po putniku.

Elmar Giemulla kazao je kako će se američko sudstvo svejedno pozabaviti slučajem pada Germanwingsa budući da su među žrtvama i američki državljani te je napomenuo kako se prema američkoj pravnoj tradiciji sudovi u SAD-u mogu baviti i slučajevima žrtava druge nacionalnosti.

'Obiteljima žrtava potrebno je puno novca kako bi svoj život dalje oblikovale bez osoba koje su izgubile', rekao je odvjetnik žrtava Christof Wellens za TV postaju iz Phoenixa i dodao da je za obitelji važna odgovarajuće visoka odšteta i podrška u svakodnevnom životu.

Istaknuo je da u slučaju obitelji koju on zastupa petoro djece izgubilo svoje roditelje i naveo da je pitanje krivice, s njegove točke gledišta, definitivno razjašnjeno i da, kao što je istraga pokazala, odgovornost za to snosi kopilot Andreas Lubitz.

'Lufthansa je u potpunosti odgovorna za svoje osoblje', rekao je Wellens koji zastupa 15 obitelji s oko 60 članova.

Kompanija Lufthansa počela je nedavno s isplatom od 50.000 eura hitne pomoći po putniku obiteljima žrtava zrakoplovne nesreće Germanwingsa.

Konačan novčani iznos obeštećenja žrtve pada Airbusa A-320 koji je, prema navodima istražitelja, namjerno srušio depresivni kopilot Lubitz, bit će naknadno objavljena, prenose mediji.

Osiguravajući konzorcij Lufthanse osigurao je 300 milijuna eura za troškove pada aviona.

Tragedija Germanwingsa potaknula je mnoge rasprave o sigurnosti zračnog prometa i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja.