KONZERVATIVCI U USPONU

'Obiteljašica' Hrabar nova dekanica Pravnog fakulteta

03.06.2015 u 10:40

Bionic
Reading

Od jeseni zagrebački Pravni fakultet vodit će dekanica dr. Dubravka Hrabar, jedna od najvatrenijih podržavateljica inicijative U ime obitelji i članica uprave Centra za obnovu kulture, u kojem donedavni savjetnik predsjednika Republike, član Opusa Dei Stjepo Bartulica okuplja hrvatske konzervativce. Predstojnica Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu u većem dijelu javnosti bila je malo poznata sve dok se nije aktivno uključila u kampanju Željke Markić za ustavno definiranje braka kao zajednice žene i muškarca

Nova dekanica Pravnog fakulteta dr.Dubravka Hrabarpostala je jednoglasnom podrškom Vijeća PFZ-a. Posljednji njezin politički uspjeh rušenje je novog Obiteljskog zakona na Ustavnom sudu, a već se istaknula kao pravna savjetnica inicijative U ime obitelji. Toj inicijativi pomaže i u prikupljanju sredstava na donatorskim večerama, a u govorima koje tom prigodom drži ističe svoje divljenje inicijativi UIO i njihovoj liderici Željki Markić te, kao deklarirana praktična katolkinja, rado citira papu Ivana Pavla Drugog. Svježi Markićkin pravno-politički zahtjev je povlačenje Zakona o životnom partnerstvu.

Na jednoj od takvih večera u travnju ove godine, u govoru je poručila sljedeće:

'Za Hrvatsku – razorenu moralno i demografski, obitelj mora biti cilj i sredstvo. Moramo poraditi na obnovi brojnosti članova obitelji, brojnijem zasnivanju obitelji, njezinome osnaženju i podupiranju. Upravo u tome vidim nove ciljeve Udruge U ime obitelji – pokazati urbi et orbi da Hrvatska njeguje tradicionalne vrijednosti. Jer, upitajmo se – ima li onoga koji bi se usudio reći da obitelj nije važna, da je treba uništiti, da je štetna? Možda to neki žele, ali nećemo im dopustiti.'

Udruga Zagreb Pride dodijelila joj je 2011. treće mjesto na top-listi homofoba desetljeća, što je žiri obrazložio time da se profesorica 'u svojoj misiji protiv pederskih i lezbijskih parova poziva na prirodno pravo i životnu zajednicu žene i muškarca koji jedino čine obitelj'.

U kampanji za ustavno definiranje braka kao ekskluzivne zajednice žene i muškarca isticala se izrazitim protivljenjem izjednačavanja ljudskih i građanskih prava heteroseksualnih i istospolnih parova, oštro se protivi mogućnosti da istospolni parovi posvajaju djecu ili da se podvrgavaju umjetnoj oplodnji.

U travnju ove godine pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pravomoćno je izgubila spor zbog mobinga protiv zagrebačkog Pravnog fakultetu, pokrenut jer ju je, navodno, zlostavljala profesorica i predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Dubravka Hrabar. Županijski sud u Zagrebu potpuno je preinačio presudu nižeg suda, koji joj je bio dao za pravo i dodijelio joj odštetu od 200 tisuća kuna, zaključivši da nije bilo osnove za optužbe o mobingu ili povredi dostojanstva i digniteta.

Znanstvenu biografiju dr. Dubravke Hrabar možete pročitati ovdje