PUŠTANJE HORVATINČIĆA NA SLOBODU

Obitelj Salpietro traži pomoć talijanske vlade i Europske unije

18.09.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Frederico Salpietro, sin talijanskog bračnog para koji je poginuo kod Primoštena u naletu glisera kojim je upravljao Tomo Horvatinčić, zbog njegova jučerašnjeg puštanja na slobodu, tražit će pomoć talijanske vlade, a o cijelom će slučaju obavijestiti i tijela Europske unije

Salpietro je šokiran i razočaran nakon što je Horvatinčić pušten na slobodu nakon 30 dana pritvora i što nije usvojen zahtjev DORH-a za produljivanjem pritvora i na osnovu opasnosti od ponavljanja djela. Uz to, Horvatinčić je iz šibenskog zatvora pušten na stražnji izlaz kako bi izbjegao novinare.

'Prije svega želim zahvaliti svim hrvatskim ljudima koji su mi poslali poruke suosjećanja zbog tragedije koja nam se dogodila. Baš i zbog njih i zbog većine poštenih sudaca u Hrvatskoj koji ne podržavaju kriminalce ja moram reći da ovo što se dogodilo nije u redu i da je Horvatinčić trebao i dalje biti u pritvoru. To je opasan čovjek jer je u prometu usmrtio više ljudi i iako mu je onemogućeno odlukom suda da upravlja vozilima i plovilima on je i dalje opasan.

Zbog svega što se događalo u ovom slučaju, Horvatinčićevo puštanje na slobodu problem je svih nas odnosno i moje obitelji i vas u Hrvatskoj u kojoj se trude da uđu u Europsku uniju, a ovaj slučaj tome ne pridonosi. Nije mi jasno zašto je Horvatinčić pušten iz pritvora kada mu to nije bio prvi incident. Recidivan je u incidentima kako na cesti tako na moru, a za njih nije do sada odgovarao', rekao je Federico Salpietro.

Njegovi uputili su u petak zahtjev DORH-u za podnošenje žalbe na neproduljavanje pritvora Horvatinčiću, a navodno su se obratili i Mladenu Bajiću. Odvjetnici Federica Salpietra tvrde da određivanje blaže mjere Horvatinčiću odnosno samo privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje plovilom i motornim vozilom nije zakonski osnovano.