OSTOJIĆ PROPISAO TROŠKOVNIK

Obdukcija i ekshumacija po 2.500 kuna, DNK analiza do 6.500 kuna

09.09.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Godinama je vladao nered u naplati troškova obdukcija, a Ministarstvo zdravlja stalo je tome na kraj objavivši konačno i službenu odluku o cijenama postupaka kojima se utvrđuje uzrok smrti. Riječ je o odluci kojom se određuje visina troškova provođenja obdukcije u slučaju kada se radi o nasilnoj smrti ili sumnji na nasilnu smrt prouzročenu kaznenim djelom ili je pak u pitanju iznenadna smrt uslijed nepoznatog ili nejasnog uzroka, piše Novi list

Tako će se od sada obdukcija u ustanovi naplaćivati 2.500 kuna, dok će ona na terenu stajati 4.000 kuna. Obdukcije posmrtnih ostataka bit će od tisuću do 1.500 kuna skuplje, a ekshumacija će se naplaćivati 2.500 kuna.

Istom odlukom propisana je i cijena očevida od 1.500 kuna, koliko će se naplaćivati i pisani nalaz s mišljenjem obducenta. Cijena kombiniranog vještačenja limitirana je pak na 300 kuna.

U odluci su navedene i cijene kemijsko-toksikoloških analiza od 350 kuna, dok će se kvalitativno i kvantitativno određivanje medikamenata, pesticida i droga u uzorcima naplaćivati 700 kuna.

Ministarstvo je propisalo i cijenu DNK analize koja će sada stajati od 2.000 do 6.550 kuna, ovisno o tome određuje li se samo genotip iz uzorka krvi ili sline ili je pak u pitanju složenija izolacija i određivanje sekvence mitohondrijske DNK iz nekog drugog uzorka.

Na određivanje ovih konkretnih cijena ministar Rajko Ostojić i njegov kolega Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, odlučili su se sredinom prošle godine, nakon što je otkriven nesrazmjer u naplati troškova utvrđivanja uzroka smrti i sve to na teret države. Tako su se obdukcije u slučaju sumnjive smrti u Zagrebu naplaćivale tisuću kuna, dok je u Rijeci za taj isti postupak trebalo platiti i do sedam tisuća kuna. U Zadru je obdukcija koštala 2.400 kuna, u Osijeku 3.600 kuna, a u Puli 4.300 kuna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.