KUFNER I HUBAK

Obavještajcima zakazalo sjećanje na suđenju Mečepu

18.12.2015 u 18:25

Bionic
Reading

Dvojica pripadnika obavještajnih službi kazali su na suđenju ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu da su o ratnim zločinima nad civilima i zarobljenicima koji se Merčepu stavljaju na teret čuli samo iz medija

Svjedok Damir Kufner, kojem je kao pripadniku Sigurnosne informativne službe posao bio uočiti neprijatelje u postrojbama HV-a, rekao je da je u Pakračkoj Poljani, gdje je prema optužnici bila bazirana rezervna postrojba MUP-a koja se nazivala 'merčepovcima', susretao ljude u odorama hrvatske policije, ali s njima nije imao izravan kontakt jer je tada postojao antagonizam između pripadnika policije i Zbora narodne garde.

Ustvrdio je da zbog proteka vremena ne može precizno odgovoriti jesu li na području Pakračke poljane bili uhićeni civili. Njegova eventualna saznanja trebala biti zapisana u izvješćima za koja kaže da ih se više ne sjeća.

Svjedok Dragutin Hubak koji je u ratu sudjelovao kao pripadnik Službe za zaštitu ustavnog poretka rekao je da je od listopada do prosinca 1991. radio i na području Pakraca i zapadne Slavonije, ali se ne može sjetiti je li bio poslom u Pakračkoj Poljani.

Ispričao je da je prikupljao informacije o planovima neprijatelja, a izvori su mu bili lokalni stanovnici, među kojima i Srbi čiji su članovi obitelji bili na neprijateljskoj strani. Rekao je i da se ne sjeća da je kontaktirao s pripadnicima pričuvne policije MUP-a u Pakračkoj poljani.

Merčepa se tereti da je bio zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a koja je nezakonito uhićivala, mučila i ubijala civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. Ratnog zapovjednika i pomoćnika ministra unutarnjih poslova se od srpnja, kada je izmjenjena optužnica, umjesto da je zapovjedao zločine, tereti da pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima.

Merčep je, prema tvrdnjama tužiteljstva, pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama svjestan da među njima ima pojedinaca koji bili u sukob sa zakonom. Suđenje će se nastaviti 21. siječnja 2016. ipsitivanjem svjedoka Rudija Stipčića